Őszi bableves házi füstölt csirkével és kovászos uborka lével

2018. szeptember 11. - Citrom Disznó

00_bableves.jpg

Gyönyörű, friss fejtett babot láttam meg a piacon, amitől azonnal bevillantak a vákuumzacskóban pihenő füstölt csirkemellek és a kovászos uborkás üveg a hűtőben, aminek alig lézeng egy-egy uborka az alján. Egy pillanat alatt összeállt a fejemben egy üde, savanykás őszi bableves egy kis répával, petrezselyemgyökérrel, cukkinivel és karalábéval. Ahogy hazaértem neki is láttam. Íme a recept.

Hozzávalók: 

1 evőkanál kacsazsír
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g fejtett bab (friss)
300 g füstölt csirkemell (helyettesíthető bármilyen főtt, füstölt hússal)
2 kisebb szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél fej karalábé
4 db bébi cukkini
2-3 babérlevél
1750 g alaplé (szárnyas)
500 g kovászos uborka leve
tejföl
petrezselyem
bors

Elkészítése:

A kacsazsírt felmelegítem. 

01_bableves.jpg

Enyhén megpirítom benne a közepes kockára vágott hagymát. 

02_bableves.jpg

Rövid ideig pirítom a fokhagymával is.

03_bableves.jpg

Rádobom a friss fejtettbabot. 

04_bableves.jpg

Felöntöm az alaplével. 

05_bableves.jpg

Beledobom a babért. Éppen csak gyöngyöztetve főzöm körülbelül 60 percig, amíg a bab már majdnem megpuhult. 

06_bableves.jpg

Beleteszem a házi füstöl csirkemell szeleteket.  Néhány percig főzöm. 

07_bableves.jpg

Jöhetnek puhulási sorrendben a zöldségfélék: a nagy kockára vágott fehérrépa, kis főzés után karalábé, ha újra felforrt, akkor a sárgarépa. 

08_bableves.jpg

Amikor már majdnem puha minden alkotórész a levesemben, beleöntöm a leszűrt kovászos uborka levet.

09_bableves.jpg

Ha újra felforrt, beleszórom a karikára vágott bébi cukkinit. 

10_bableves.jpg

Végül a nem túl apróra vágott petrezselyem is a levesbe kerül. 

11_bableves.jpg

Borsozom, és sózom is, ha nem lenne elég sós az uborka levétől.

12_bableves.jpg

Tálaláskor tejfölt csurgatok bele, és friss petrezselyem levelekkel díszítem. 

13_bableves.jpg

 

Almás, chilis csirke

01_almas_csirke.jpg

A csirke egészben sütése nem nagy tudomány, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ne száradjon ki és jó ízes legyen. A kiszáradástól védi a húst a vaj, amit a bőre alá juttatunk. A fokozott ízélményről pedig ebben az esetben az almás, karamellás chili szósz gondoskodik. A hús nem lesz tolakodóan csípős, inkább csak enyhén, ráadásul az üde alma íz frissít az ételen, kitűnő összhangban vannak az összetevők. Egy egyszerű krumplipürével tálaltuk, amit görög joghurttal készítettünk el.

Hozzávalók:

1 db csirke
80 g vaj
2 üveg Foolchili – bhut jolokia alma & karamell szósz
2 db golden alma
100 g száraz fehérbor (pl. Irsai Olivér)
fahéj

Elkészítése:

Egy üvegnyi chili szószt összekeverek a vajjal.

02_almas_csirke.jpg

Sózom.

03_almas_csirke.jpg

A csirkét kívül és belül is sózom, majd a bőre alatt egyenletesen eloszlatom a vajas keveréket, hogy jusson a mellre és a combokra is.

04_almas_csirke.jpg

A hasüregében elhelyezek 2 db negyed almát.

05_almas_csirke.jpg

Aláöntöm a bort.

06_almas_csirke.jpg

180 fokra előmelegített sütőbe teszem a csirkét. A csirke méretétől függően 60-90 perc alatt készül el. Húshőmérővel tanácsos ellenőrizni a vastagabb részeknél. Ízlés kérdése, de 74-82 fok között legyen a hőmérséklete, a tű kihúzását követően, a húsból kicsorduló lé, legyen tiszta. 

A csirkét aztán megkenegetem még egy kis chili szósszal, és visszatolom a sütőbe 5 percre.

07_almas_csirke.jpg

Nagyon guszta lett, hagyom pihenni 15 percet.

08_almas_csirke.jpg

A csirkéből kisült vajas szafton átpárolok 1,5 meghámozott, felkockázott almát. Pici sóval és egy nagyon kevés fahéjjal ízesítem.

09_almas_csirke.jpg

Görög joghurtos krumplipürével tálalom.

10_almas_csirke.jpg

Kandírozott dinnyehéj

00_kandirozott_dinnyehej.jpg

Egy cukrászműhelyben megkóstoltam egy "kandírozott vegyes gyümölcs" feliratú doboz tartalmát. Meglepően egyforma, inkább rossz mint jó íze volt minden kockának színfüggetlenül. Az okát kutatva, elolvastam az összetevőket a dobozra ragasztott matricán, rögtön megértettem mi is a probléma: háromféle ételfesték, cukorféleségek és DINNYEHÉJ. Mekkora üzlet! Gyermekkoromban, Békésben az állatoknak adtuk a dinnyehéjat. A disznó egyben szerette ropogtatni, a kacsáknak finomra vágva adtuk, a csirkék elé kukoricadarával keverve került. És íme, az üzleti érdek kandírozott gyümölcskeverékké emelte ezt a takarmányt, amivel nincs is baj, de azzal nem tudtam mit kezdeni, hogy az íze nem volt jó. Elhatároztam, hogy elkészítem úgy, hogy festékmentes és finom legyen. És nem keresztelem át, hanem kandírozott dinnyehéj lesz a neve. Íme.

Hozzávalók:

600 g dinnyehéj
víz
600 g kristálycukor + 100 g a forgatáshoz
50 g ecet (20%)
1/2 citrom leve
2 g citromsav

Elkészítése:

Az édes, puha részeket leettük a dinnyehéjról.

01_kandirozott_dinnyehej.jpg

A külső, zöld héjat eltávolítom egy hámozóval.

02_kandirozott_dinnyehej.jpg

2x2cm-es kockákra vágom. 

03_kandirozott_dinnyehej.jpg

Ráöntök 700 g vizet. 

04_kandirozott_dinnyehej.jpg

Beleöntöm az ecetet, és 5 perc alatt előfőzöm. 

05_kandirozott_dinnyehej.jpg

Leöntöm róla az ecetes vizet és hideg vízben áztatom 10 percen át. 

06_kandirozott_dinnyehej.jpg

Leszűröm. 

07_kandirozott_dinnyehej.jpg

Mehet egy fazékba a 600 g cukor és a 200 g víz, felforralom és beleszórom a lecsöpögtetett dinnyekockákat. 

08_kandirozott_dinnyehej.jpg

Enyhén sózom, beleteszem a citromsavat is. 

09_kandirozott_dinnyehej.jpg

40 percen át lassú tűzön főzöm. Félreteszem egy napra pihenni, és ismét főzöm a forrástól számított 10 percen keresztül. Ismét egy napig pihentetem, újabb 10 perc főzés, az utolsó percekben teszem bele a citromlevet. 

10_kandirozott_dinnyehej.jpg

A harmadik főzés után ilyen szép, tiszta szirupot, és remek állagú dinnyekockákat kapok. 

11_kandirozott_dinnyehej.jpg

Ilyen szép áttetszőek a kockák.  

12_kandirozott_dinnyehej.jpg

Üvegbe téve sokáig eláll. Mártásokhoz, süteményekhez, krémekhez bármikor felhasználható. 

13_kandirozott_dinnyehej.jpg

Szűrés és lecsepegtetés után remek nassolnivalóvá varázsolható.

14_kandirozott_dinnyehej.jpg

Kristálycukorba forgatva különleges csemege.

15_kandirozott_dinnyehej.jpg