Gluténmentes gyümölcstortácska, szifonos eperhabbal töltve

2020. május 28. - Citrom Disznó

01_gm_eperhabos_suti.jpg

Kevert tészta alkotja a kosárkát, ami szinte elronthatatlan, még gluténmentesen elkészítve sem jelent nehézséget, a szifonos habok is elég megbízhatóan tudják a dolgukat, kevés munkával remek eredményt produkálnak. Az epret nem főztem fel, így teljesen megőrizte az aromákat, ízeket. Szerintem így a legfinomabb. A friss gyümölcs a tetején tovább élénkíti az ízélményt. A szifonból a habot közvetlen a tálalás előtt érdemes a tortácskákba tölteni. A szifonban az epermassza elég jól eltartható, napokig friss marad, ha elfogy a tésztakosárka a tortácskához a szifonos eperkrém poharakba nyomva is remekül tálalható.

Hozzávalók:

a tortácskákhoz:

125 g vaj
42 g rizsliszt
42 g kukoricaliszt
42 g zabliszt
125 g porcukor
150 g tojás (3 db)
6 g sütőpor
1/2 citrom leve és héja
1 g vaníliapor
pici só

a krémhez:

400 g eper
140 g kristálycukor
400 g habtejszín
80 g Sosa Proespuma Cold
pici só

a tortácska tetejére:

eper
banán
málna
citromfű

Elkészítése:

Összekeverem a liszteket, a sütőport, a vaníliát és a sót.

02_gm_eperhabos_suti.jpg

A szoba hőmérsékletű vajat a habverőgép üstjébe dobom. 

03_gm_eperhabos_suti.jpg

Hozzáadom a porcukor felét, majd kihabosítom. 

04_gm_eperhabos_suti.jpg

Beleöntöm a tojássárgájákat, és tovább habosítom.

05_gm_eperhabos_suti.jpg

Belekeverem a száraz hozzávalókat.

06_gm_eperhabos_suti.jpg

Hozzádobom a reszelt citromhéjat és citromlevet is. 

07_gm_eperhabos_suti.jpg

A tojásfehérjét felverem a porcukor másik felével, majd óvatosan összeforgatom az üst tartalmával. Készen is van a kevert tésztám.

08_gm_eperhabos_suti.jpg

A formákat leválasztóspray-vel kifújom. 

09_gm_eperhabos_suti.jpg

A szilikonformákba fecskendezem a kevert tésztát.

10_gm_eperhabos_suti.jpg

Habkártyával enyhén homorúra húzom a masszát a formákban. 160 fokon, légkeveréses sütőben, 20 perc alatt készre sütöm. 

11_gm_eperhabos_suti.jpg

A gyümölcstorta aljakat a formában hagyom kihűlni. 

12_gm_eperhabos_suti.jpg

Elkészítem az epermasszát, amelyet a szifonba fogok önteni. Az epret alaposan leturmixolom a cukorral, nem lehetnek benne nagyobb darabok mert az eldugítja a szifont, az eldugult és nyomás alatt levő szifon felnyitása külön tortúra. 

13_gm_eperhabos_suti.jpg

A tejszínt is hozzáöntöm az epervelőhöz.

14_gm_eperhabos_suti.jpg

A keverékhez öntöm a Sosa - Proespuma Cold port. 

15_gm_eperhabos_suti.jpg

Az epermasszát kevés mozdulattal csomómentesre keverem, nem keverem sokáig, hogy ne kezdődjön meg a habosodás. 

16_gm_eperhabos_suti.jpg

A masszát a szifonba öntöm, ráengedem a patront, használatig a hűtőszekrényben tartom. 

17_gm_eperhabos_suti.jpg

A szifonra a csillagcsövet csavarom fel, és ezzel nyomom tele a mini gyümölcstortaformáimat.  

18_gm_eperhabos_suti.jpg

A tetejét jól megrakom banánnal, eperrel, málnával, egy citromfű levélkét teszek a közepére. 

19_gm_eperhabos_suti.jpg

Egy leheletnyi porcukorszórás hamvasításként, és kész is a gyönyörű gyümölcstortácska. 

20_gm_eperhabos_suti.jpg

Csirkés, camembert sajtos szendvicskrém

01_csirke_szendvics.jpg

Ez a recept vendégség után megmaradt csirkesült felhasználásával készült. Remek, ízes, krémes, abbahagyhatatlan, csak kened, eszed, kened, eszed, amíg el nem fogy. Készítsétek el, próbáljátok ki!

Hozzávalók:

200 g sült csirkemell
200 g camembert
100 g száraz fehérbor
50 g póréhagyma
fél csokor petrezselyem
olívaolaj
bors

Elkészítése:

A póréhagymát negyed karikára vágom és egy serpenyőbe dobom, kevés olívaolajon enyhén lepirítom.

02_csirke_szendvics.jpg

Rádobom a nagy kockára vágott sült csirkehúst, valamint hozzáteszek egy evőkanálnyit a csirke sütésekor keletkezett kocsonyás szaftból is, ez rengeteg remek ízt tartalmaz és az állagot is jótékonyan befolyásolja. 

03_csirke_szendvics.jpg

A camembert penészes héját levágom, mert kellemetlenül szemcsés, darabos marad a krémben. A sajt krémes részét darabolom és a szaftos csirkére dobom a serpenyőben, óvatosan beleolvasztom.  

04_csirke_szendvics.jpg

Kevés fehérbort löttyintek bele. Jól összeforralom. 

05_csirke_szendvics.jpg

Enyhén sózom, borsozom. 

06_csirke_szendvics.jpg

Végül belekerül a friss petrezselyem zöldje is, ezzel már nem forralom sokáig, azt szeretném hogy a friss íze megmaradjon az ételben. 

07_csirke_szendvics.jpg

Elkészült a szendvicskrémem. Hamar kihűtöm és felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. Napokig eláll, jólesik rá-rájárni kicsit. 

08_csirke_szendvics.jpg

Friss, ropogós kenyérre kenve isteni csemege, némi paradicsommal, spenótlevéllel, petrezselyemmel színesítettem a látványt. 

09_csirke_szendvics.jpg

Tonhal olívaolajban

01_tonhal_olivaolajban.jpg

Olyan silány minőségű tonhalkonzerveket árulnak mostanában, vagy ha igazán remek fajtát talál az ember, akkor meg az ára irreálisan magas, inkább elkészítjük magunknak. E döntés meghozatalában az is közrejátszott, hogy nagyon jó áron sikerült tonhalat találni. ;) Íme az elkészítése és a recept. Olyan jól sikerült, hogy ajándékba is adtuk a családban. 

Hozzávalók:

400 g tonhal
170+10g olívaolaj
3 g só
10 szem bors
2 kicsi babér

Elkészítése:

Nagy kockára vágom a tonhalfilét.

02_tonhal_olivaolajban.jpg

Sózom.

03_tonhal_olivaolajban.jpg

Átforgatom 10 g olívaolajjal.

04_tonhal_olivaolajban.jpg

Sütőpapírral fedett sütőlemezre teszem a tonhalkockákat. 200 fokos sütőben, 10 perc alatt elősütöm.

05_tonhal_olivaolajban.jpg

Még melegében a 200 ml-es üvegekbe teszem az elősütött tonhalkockákat. 

06_tonhal_olivaolajban.jpg

Felöntöm 80 fokosra előmelegített olívaolajjal. 

07_tonhal_olivaolajban.jpg

Beleteszem a babért és az egész borsot. 

08_tonhal_olivaolajban.jpg

Lezárom az üvegeket. 98 fokos vízben tartom 40 percig, így sokáig eláll a polcon a konzervem.

09_tonhal_olivaolajban.jpg