Spenótos, pisztáciás szendvicskrém

2020. április 08. - Citrom Disznó

01_spenotos_pisztacias_krem.jpg

A szalonnás és füstölt húsos, kalóriában és purinban gazdag ételek fogyasztása kezd indokolatlanná válni a hőmérséklet emelkedésével,  a  tavaszi finomságok kapják a nagyobb teret a táplálkozásunkban. A finom, zsenge spenót az egyik legkorábbi friss leveles zöldség a kertekben, így a piacokon is. Ebből készítettünk egy kencét, friss ropogós kenyérre téve haraptunk belőle nagyokat. Készítsétek el ti is!

Hozzávalók:

3 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
30 g spenót
70 g natúr joghurt
100 g mascarpone
120 g pisztácia
bors

Elkészítése:

A sózott, pörkölt pisztáciaszemeket megszabadítom a héjuktól.

02_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Kevés olívaolajon lepirítom a hagymacsíkokat. 

03_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Hozzápirítom a fokhagymakarikákat is.

04_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Sózom, borsozom.

05_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Hamar megfonnyasztom rajta a spenótleveleket. 

06_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Hozzámelegítek egy kevés házi joghurtot.

06_1_spenotos_pisztacias_krem.jpg

A spenótragut pépesre turmixolom, amikor már langyosra hűlt hozzákeverem a mascarponét.

07_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Néhány mozdulattal szép egyneműre keverem. 

08_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Belekeverem a hámozott, vágott pisztácia 2/3-át, az 1/3-át félreteszem a szendvicsek tetejének a megszórásához.

09_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Az élénkzöld színek látványa vitaminná válik a szivárványhártyámon, ez a klorofeeling.

10_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Ezt már csak a ropogós kenyérrel történő fogyasztás tudja felülmúlni. 

12_spenotos_pisztacias_krem.jpg

Lazacos, spenótos tészta

00_lazacos_teszta.jpg

Tészta, sajt, spenót, lazac az egyik legklasszikusabb kombó. Egy különlegesebbnek számító, pénz érmére emlékeztető tésztafélét használtunk hozzá. Saját készítésű lazackonzervünket, valamint olíva- és capribogyót raktuk a tetejére.

Hozzávalók:

200 g lazac (ehhez a recepthez a saját konzervünket használtuk)
250 g tészta (croxetti)
2 evőkanál olívaolaj (a lazackonzervből)
2 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
140 g bébi spenót
240 g mascarpone
100-150 g a tészta főzővizéből
10 g capribogyó
40 g olajbogyó
10 g vágott bébi spenót
bors

Elkészítése:

Megfőzöm a tésztatallérokat, nem főzöm túl, maradjon némi harapási élmény.

01_lazacos_teszta.jpg

Enyhén leolajozva várja a tészta, hogy beugorhasson a forró raguba.

02_lazacos_teszta.jpg

A házi lazackonzervet lecsepegtetem.

04_lazacos_teszta.jpg

A konzerv olaján lepirítom a hagymát és a fokhagymát.

05_lazacos_teszta.jpg

Enyhén sózom.

06_lazacos_teszta.jpg

Kicsit megfonnyasztom rajta a csíkokra vágott spenótot. 

07_lazacos_teszta.jpg

Összemelegítem a mascarponéval.

08_lazacos_teszta.jpg

A tészta főzővizéből löttyintek bele egy keveset, hogy jó szaftos legyen.

09_lazacos_teszta.jpg

Belehuppantom a még forró tésztát a raguba. 

10_lazacos_teszta.jpg

Már tálalhatok is. Egy közepes kalaptányérba teszem a raguba forgatott tésztát. 

11_lazacos_teszta.jpg

Ráteszem a lazacdarabokat, így van ideje a forró ragunak átlangyosítani a halhúst. 

12_lazacos_teszta.jpg

Rászórom a kapribogyót. 

13_lazacos_teszta.jpg

A magjáról levágott olívabogyó darabok is rákerülnek. 

14_lazacos_teszta.jpg

Azonnal faljuk fel, egy pillanatig se várjunk tovább!

15_lazacos_teszta.jpg

Medvehagymás muffin

00_medvehagymas_muffin.jpg

A medvehagyma már 15-20 centis leveleket lenget a tavaszi szélben, melyről jól tudjuk, hogy vizet áraszt, amennyiben a saját virágának zenget éneket az emberfia. 10 év közepesen kemény munkája van a medvehagyma ültetvényünkben, így mára már 5 négyzetméteren ontja, egy hónapon keresztül a termést megingathatatlanul. Gyorsan kaptuk magunkat, és vágtunk egy szép csokorral. Burgonyalevesbe és muffinba szántuk az idei első szüret eredményét. Íme a muffin receptje.

Hozzávalók:

150 g kukoricaliszt
70 g rizsliszt
25 g korpa
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna

55 g medvehagyma
150 g tojás
120 g olívaolaj
500 g tej

100 g gouda

Elkészítése:

Összekeverem az olajat, a tojások sárgáját, a mézet, beleszórom az összevágott medvehagymát.

01_medvehagymas_muffin.jpg

A tojásfehérjét közepesen lágy habbá verem a sóval.

02_medvehagymas_muffin.jpg

Összekeverem a liszteket, a korpát, a sütőport és a szódabikarbónát.

03_medvehagymas_muffin.jpg

Beleöntöm a tejet, és csomómentesre keverem. 

04_medvehagymas_muffin.jpg

Hozzáöntöm a tojásos, olajos részt is, és jól elkeverem. 

05_medvehagymas_muffin.jpg

Óvatosan beleforgatom a tojáshabot, enyhén folyós piskóta állagot kell kapnom. 

06_medvehagymas_muffin.jpg

Sütőkapszlival kibélelem a  szilikonformákat, a formákba szedem a muffin masszát, úgy hogy a kapszlik 3/4-ig legyenek csak tele. A felületüket megszórom egy kevés sajttal. 

07_medvehagymas_muffin.jpg

200 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig, azután lecsökkentem a hőmérsékletet 170 fokra, és további 12 percig sütöm. Így gyönyörű aranybarna lesz és nem szárad ki. 

08_medvehagymas_muffin.jpg

Vágott medvehagymával felturbózott körözöttel tálalom. 

09_medvehagymas_muffin.jpg

Akár szendvicsszerűen is betölthető a muffin. 

10_medvehagymas_muffin.jpg

Hűtőszekrénybe téve jól eltartható, ha marad. Mi ketten 12 darabot ettünk meg még melegében körözöttel, a maradék 12-re napokig rájártunk.

11_medvehagymas_muffin.jpg