Mákos tészta

2019. március 21. - Citrom Disznó

12_makos_teszta.jpg

A mákos tészta hatalmas gyerekkori kedvenc volt, ami elé csak paradicsomleves jöhetett. Imádom a szétfőtt tésztás változatát is, amelyre szigorúan egy kupacban kerül a porcukros mák. Nah ez most nem az. Kihasználva, hogy a mák jól passzol a vaníliához, citromhoz és különféle gyümölcsökhöz, ezeket mind felhasználtam az ételhez, illetve az olasz durumtészta megadja a rágási élményt is.

Hozzávalók:

az öntethez:

300 g tej
2 db tojássárgája
40 g eritrit
5 cm vaníliarúd
7 g keményítő

a tésztához:

200 g tészta (trofie durumtészta, de lehet más is)
30 g darált mák
30 g poreritrit

a tálaláshoz:

1 db (bio) citrom reszelt héja
néhány szem áfonya

01_makos_teszta.jpg

A tésztát sós vízben megfőzöm.

05_makos_teszta.jpg

Az eritritet összekeverem a  mákkal.

06_makos_teszta.jpg

A mártáshoz felmelegítem a tejet. Nem kell felforralni, 70-75 fok megfelelő.

02_makos_teszta.jpg

Hozzáadom a vanília kikapart magjait és magát a rudat is.

03_makos_teszta.jpg

Nagyon pici só kerül bele.

04_makos_teszta.jpg

A tojást alaposan kikeverem az eritrittel.

07_makos_teszta.jpg

Elkeverem benne a keményítőt is.

08_makos_teszta.jpg

A meleg tejet belecsorgatom a tojásos keverékbe folyamatos keverés mellett.

09_makos_teszta.jpg

Majd visszaöntöm az egészet a lábosba, és óvatosan, folyamatosan keverve sűrűsödésig melegítem.

10_makos_teszta.jpg

A megfőtt tésztát összekeverem az eritrites mákkal.

11_makos_teszta.jpg

A tálalás menete: öntök a mártásból a tányérra, egy tálalógyűrűt teszek a tányér közepébe, amit megtöltök a mákos tésztával majd eltávolítom azt. A tésztára citromhéjat reszelek, és megpakolom néhány szem áfonyával.

00_makos_teszta.jpg

Zöldborsó főzelék

16_zoldborso_fozelek.jpg

A zöldborsó főzeléket nagyon egyszerű elkészíteni, de ugyanolyan egyszerű elrontani is. Egyszer frankón ettem egy olyat, ami inkább hajazott egy kevésbé sikerült pudingra, amelybe véletlenül beleborult néhány szem borsó. A jó borsófőzelékhez nem kell sem rántás, sem habarás. A borsó felét turmixolom, melynek keményítőtartalma tökéletesen megfelel a sűrítésre, nem utolsó sorban pedig élénk zöld színével hozzájárul az étel szépségéhez. Az ízesítés érdekessége, hogy a szerecsendió mellett egy pici kömény is került bele, savak beállításához pedig limelevet használtam. A főzelék a sokféle feltéttől - fürjtojás, kolbász, wasabis zöldborsó, petrezselyem - lesz változatos és izgalmas a szemnek és az ízlelőbimbóknak egyaránt.

Hozzávalók:

30 g szőlőmagolaj
1 fej vöröshagyma
900 g zöldborsó
400 g tej
100 g tejszín
1/2 lime leve
5 g eritrit (vagy cukor)
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
szerecsendió

120 g szárazkolbász (újkígyósi)
12 db fürjtojás 
wasabis zöldborsó "mustard green peas"

mustard_green_peas.jpg

Elkészítése:

A kolbászról lehúzom a belet, kis kockákra vágom, egy serpenyőben megpirítom.

03_kolbaszos_rantotta.jpg

Lecsöpögtetem róla a kisült zsírt.

04_kolbaszos_rantotta.jpg

Szétterítem egy papírtörlőn, ami hamar magába szívja a felesleges zsírt, így aztán átteszem egy másikra. Amikor kihűlnek a darabkák, igazán ropogósak lesznek. Tálalásig félreteszem.

05_kolbaszos_rantotta.jpg

Az olajon, lassú tűzön megpirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát.

02_zoldborso_fozelek.jpg

Amikor a hagyma már készen van, hozzápirítom a fokhagymát is.

03_zoldborso_fozelek.jpg

Hozzáadom a borsó felét.

04_zoldborso_fozelek.jpg

Ízesítem egy kevés köménnyel és szerecsendióval.

05_zoldborso_fozelek.jpg

Mehet bele az eritrit vagy cukor.

06_zoldborso_fozelek.jpg

Sózom.

07_zoldborso_fozelek.jpg

Felöntöm a tejjel és puhára főzöm.

08_zoldborso_fozelek.jpg

Összeturmixolom a tejszínnel. Ez lesz a főzelék "mártásos része".

09_zoldborso_fozelek.jpg

A mártáshoz hozzáadom a zöldborsó másik felét, és néhány perc alatt puhára főzöm.

10_zoldborso_fozelek.jpg

Közben elkészítem a tojást. Egy HIDEG serpenyőt vékonyan kikenek olajjal. Néhány kör alakú formát szintén beolajozok, ezekbe öntöm a tojásokat. 

11_zoldborso_fozelek.jpg

Amikor megvannak az előkészületek, akkor kapcsolom be alatta a gázt, de csak nagyon rövid időre. Amikor a fehérje elkezd kifehéredni már el is zárom. A lényeg, hogy a sárgája teljesen folyós maradjon.

12_zoldborso_fozelek.jpg

Visszatérek a főzelékhez. A petrezselyemből félreteszek néhány szálat a tálaláshoz, a többit finomra vágom, és majdnem az összeset beleszóróm a főzelékbe. Körülbelül egy evőkanálnyit szintén a tálalásnál fogok használni.

13_zoldborso_fozelek.jpg

Belefacsarom a fél lime levét. Összekeverem és már tálalhatok is.

14_zoldborso_fozelek.jpg

Feltétnek használom a fürjtojást, kolbászmorzsát, wasabis zöldborsót, finomra vágott és néhány egészben hagyott petrezselyem levelet. 

15_zoldborso_fozelek.jpg

 

Kaporolaj

01_kaporolaj.jpg

A kapor a kedvenc fűszerem, ha látok frisset, akkor mindig veszek, és gyakran túlzásba is esem. Fagyasztani nem nagyon szeretem, viszont nagyon praktikus olajba átmenteni az ízét. Ezt utána sokrétűen felhasználhatom. Remek salátákhoz, fetára csöpögtetve, grillezett zöldségekhez, főzelékekhez, levesekhez ízesíteni és dekorálni egyaránt.

Hozzávalók:

kapor
szőlőmagolaj

Elkészítése:

A kaprot durvára vágom.

02_kaporolaj.jpg

Egy befőttes üveget megtöltök a fűszerrel.

03_kaporolaj.jpg

Felöntöm az olajjal.

04_kaporolaj.jpg

Lezárom az üveget, majd 70 fokos vízben tartom 90 percig.

05_kaporolaj.jpg

Leszűrőm.

06_kaporolaj.jpg

Hűtőben tárolva sokáig megőrzi ízét és színét.

07_kaporolaj.jpg