Zellerkrémleves almával és májas hurkával

2019. május 16. - Citrom Disznó

01_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Nagyon szeretem a krémleveseket a letisztult ízük és selymes állaguk miatt, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy különböző kiegészítőkkel vigyek bele valami izgalmat, vibrálást is. A zeller és az alma igen jól illeszthetőek egymáshoz, így készítettem egy almás ragut pici mézzel, némi csípős felhanggal. A harmóniát egy kis májas hurkával bővítettem, a tálalásnál lila és zöld madársóska levelekkel és petrezselyemmel színesítettem az ételt. Jól sikerült kombináció, komplex ízélmény,  remek állagok és illatok. 02_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Hozzávalók:

1000 g zellergumó
250 g burgonya
200 g vöröshagyma
1 db tv paprika
50 g zellerszár
40 g szőlőmagolaj
200 g tej
100 g tejszín
fél citrom leve
víz

bors

2 evőkanál méz
2 db savanykás alma (pl. Granny Smith)
ízlás szerint Foolchili - alma & karamell, bhut jolokia white chiliszsóz

1-2 szál májas hurka

petrezselyem
madársóska

Elkészítése:

A kis kockára vágott hagymát aranybarnára pirítom az olajon.

03_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Hozzápirítom a kis kockára vágott paprikát. 

04_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Hozzádobom a vágott szárzellert.

05_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Beledobom a meghámozott, felkockázott burgonyát.

06_zeller_alma_majas_hurka.jpg

A kockára vágott zeller következik.

07_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségféléket.

08_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Enyhén sózom. 

09_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Amikor megpuhultak a zöldségek, átöntöm az egészet egy turmixgépbe. Hozzáöntöm a tejszínt és turmixolom. A megfelelő állagot tejjel állítom be.

10_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Pár csepp citromlével a savak is a helyükre kerülnek.

11_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Elkészítem az almafeltétet. Egy serpenyőben felmelegítem a mézet.

12_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Rádobom a finom kockára vágott, hámozott almát. 

13_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Enyhén sózom. 

14_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Egy kevés csípős szósszal bolondítom meg.

15_zeller_alma_majas_hurka.jpg

A májas hurkáról lehúzom a belet, korongokra vágom, szép pirosra sütöm. 

17_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Már tálalhatok is, a csípős alma és a májas hurka a tányér ívét követve kerül a krémlevesre néhány petrezselyem és madársóska levél társaságában. 

18_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Pácolt oldalas

000_pacolt_oldalas.jpg

Ez az étel egy igazi mennyország azoknak, akik szeretik a jó fűszeres, szaftos húsokat. Az oldalast 2 napig pácoltuk egy nagyon intenzív, sok összetevős pácban, majd alacsony hőfokon, hosszú ideig sütöttük. Annyira omlós és puha lett, hogy a csontok szinte kiestek belőle, a hús pedig elolvad a szájban. A köretet sem apróztuk el, burgonyát, kelkáposztát és babot adtunk mellé.

Hozzávalók: 

A páchoz:

30 g fokhagyma
30 g gyömbér
10 g vöröshagymapor
4 g fokhagymapor
20 g kókuszvirágcukor (helyettesíthető barna nádcukorral)
10 g szójaszósz
15 g só
15 g fűszerpaprika
5 g kömény
fél lime leve

1500 g sertés oldalas
2 fej vöröshagyma
750 g burgonya
500 g kelkáposzta
500 g gyöngybab (főtt súly)
olívaolaj
fehér balzsamecet
2 g xantan

Elkészítése:

Az oldalast feldarabolom.

00_pacolt_oldalas.jpg

Elkészítem a pácot. Egy cutterba szórom a gyömbért és a fokhagymát.

01_pacolt_oldalas.jpg

Jöhet a vöröshagyma- és fokhagymapor, só, fűszerpaprika és a kömény.

02_pacolt_oldalas.jpg

A kókuszvirág cukor az egyik legízesebb cukorfajta.

03_pacolt_oldalas.jpg

Belefacsarom a lime levet.

04_pacolt_oldalas.jpg

Hozzáöntöm a szójaszószt.

05_pacolt_oldalas.jpg

Fontos, hogy a pác sűrű legyen, de egy egész pici vizet hozzá lehet tenni, ha nem vinné a gép.

06_pacolt_oldalas.jpg

A pácból félreteszek 1 evőkanálnyit, a többivel bedörzsölöm az oldalast, lefedem folpack-kal és 2 napra beteszem a hűtőbe.

07_pacolt_oldalas.jpg

Remek színe és illata van. :)

08_pacolt_oldalas.jpg

Egy tepsibe szórom a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, rásorakoztatom a húst. 

09_pacolt_oldalas.jpg

Alufóliával lefedve 120 fokon sütöm 2,5 órán át. Ha a hús vastagabb ez az idő lehet több is, a lényeg, hogy olyan puha legyen, hogy a csontokat könnyedén ki lehessen húzni.

10_pacolt_oldalas.jpg

A megsült húst átteszem egy sütőpapírral borított tepsire, a szaftot egy gyorsforralóba szűröm. Felforralom, közben egy kevés xantannal besűrítem. Ez lesz a mártás.

11_pacolt_oldalas.jpg

Az oldalast vékonyan megkenem a félretett páccal, amelyet 180 fokon rásütök körülbelül 8-10 perc alatt. Figyelni kell, hogy nehogy megégjen.

12_pacolt_oldalas.jpg

A köret burgonya részével is elő lehet készülni aznap, amikor a pácolást csináljuk. Egy tepsibe jó sok sót szórok, ráhelyezem egészben, héjastól a burgonyaszemeket, pici sót hintek a tetejére. 180 fokos sütőben, alufóliával lefedve puhára sütöm. A burgonya így a hűtőben eláll jó pár napig. Tálalás előtt nincs más dolgom, mint cikkekre vágva, kevés olívaolajon megpirítani.

13_pacolt_oldalas.jpg

A kelkáposztát vékony csíkokra vágom. Kevés olívaolajon átpirítom.

14_pacolt_oldalas.jpg

Sóval és fehér balzsamecettel ízesítem.

15_pacolt_oldalas.jpg

Íme a köret és a mártás a tányéron.

16_pacolt_oldalas.jpg

Erre kerül a pácolt oldalas.

17_pacolt_oldalas.jpg

Fetaburger

01_fetaburger.jpg

Egy húsmentes hamburger is tud izgalmakat tartogatni. Ráadásul ez a görögös burger nagyon kedves számunka, hiszen a vibráló ízű chutney a tavalyi nyaralás alkalmával vásárolt isteni finom olajbogyóval, saját készítésű füstölt paprika krémmel készült. Pakoltunk még a buciba fetát és ropogós salátaféléket.  

Hozzávalók:

2 db hamburgerbuci
200-250 g feta
100 g paradicsom
40 g olajbogyó
30 g szárított paradicsom
1 teáskanálnyi Foolchili - füstölt paprika krém
jégsaláta
rukkola
saláta mix
liszt
olívaolaj

Elkészítése:

Elkészítem a sült paradicsomot a chutney-hoz. A paradicsom korongokat egy szilikonos sütőpapírral fedett tepsibe teszem, sózom, borsozom. 

02_fetaburger.jpg

Megszórom borsikafűvel és egy pici barna nádcukorral.

03_fetaburger.jpg

180 fokon "horpadtra" sütöm és apró kockára vágom.

04_fetaburger.jpg

Az olívabogyót kimagozom és durvára aprítom.

05_fetaburger.jpg

A szárított paradicsommal ugyanígy járok el.

06_fetaburger.jpg

Mehet az egész egy tálkába, rá pedig a kiváló minőségű, erőteljesen füstölt Foolchili paprikakrémből egy jó teáskanálnyi.

07_fetaburger.jpg

Mindezt jól összeforgatom, ezzel kész is az ízbomba paradicsom és olíva chutney. 

08_fetaburger.jpg

A 1,5 cm vastag feta szeletet lisztbe forgatom.

09_fetaburger.jpg

Kevés olajon mindkét felét aranybarnára sütöm. 

10_fetaburger.jpg

Kettévágom a fekete bucit, és mindkét vágási felületét megpirítom.

11_fetaburger.jpg

Az első réteg a fekete bucin a paradicsom chutney. 

12_fetaburger.jpg

Erre megy a csíkokra vágott, ropogós jégsaláta, egy kevés rukkola és mini salátalevél keverék, rá a grillezett feta.

13_fetaburger.jpg

Megint chutney és salátafélék, végül a bucitető.

14_fetaburger.jpg

Íme közelről ez a remek darab.

15_fetaburger.jpg

Félbevágva sem semmi, hát nem bele kell harapni rögtön?

16_fetaburger.jpg