Sous vide oldalas káposztás tésztával

2019. október 11. - Citrom Disznó

19_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Időnként kívánja az ember a vastagabb harapnivalókat. A káposztás tészta és az oldalas is megfelel ennek a követelménynek, enyhe csárda feelinget adva. Az oldalast sóoldatban áztattuk, szuvidáltuk, majd sütőben szép pirosra sütöttük. Remek állaga és íze lett. 

Hozzávalók:

1500 g oldalas
víz
a sóoldathoz literenként 70 g só
frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
néhány ág kakukkfű

200 g csuszatészta
600 g fejes káposzta
60 g cukor
100 g száraz fehérbor
egész kömény
olívaolaj
bors

Elkészítése:

Az oldalast 7%-os sóoldatba teszem 24 órára, ezután tiszta vízben áztatom 12 órán át, mindezt a hűtőben.

01_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Papírtörlővel szárazra törölöm. 

02_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Frissen őrölt borsot, vágott fokhagymát  masszírozok bele.

03_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Friss kakukkfű is kerül a vákuumtasakba.

04_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Íme a szépséges csomag. 70 fokos vízbe teszem 14 órára, majd jeges vízben gyorsan lehűtöm. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartom, gond nélkül eláll, felhasználható hetek múlva is.

06_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Enyhén sós vízben megfőzöm a csuszatésztát.

07_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Vastag szeleteket vágok az oldalasból és 200 fokos sütőbe teszem, 12-15 perc alatt sül készre. 

08_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Elkészítem a káposztát a tésztára. A cukrot karamellizálom.  

11_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Kipattogtatom benne a köményt.  

12_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Egy pár csepp olívaolajjal készítem elő a terepet a serpenyőben a káposztának. 

13_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Megkezdem a káposzta lepirítását, közben enyhén borsozom és sózom.

14_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Ha már képződött némi pörzsanyag meglöttyintem egy kevés száraz fehérborral, ez megadja a kellő savtartalmat is a káposztának.

15_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

A megfőtt tésztát átforgatom a káposztával, és már pakolom is a fatálra.

17_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Mehet rá az oldalas, egy kevés szaftot kanalazok a tetejére a tepsiből.

18_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Egy kevés Trepadeira Werner paprikából készült házi savanyúságot raktam mellé, igen aromás, parfümös fajta. 

00_sous_vide_kaposztas_teszta.jpg

Tonhalkrémes szendvics

01_tonhalas_szendvics.jpg

Sokunknak van egy jól bevált tonhalkrém receptje, illetve mégsem, mert jó az szemre is. Mi most leírtuk, hogy szerintünk hogyan lesz fincsi, harmonikus ez a klasszikus szendvicsre való. Olajbogyóval, paradicsommal, friss salátával az igazi.

Hozzávalók:

a krémhez:

300 g tonhal ("saját levében fajta")
300 g natúr vajkrém
60 g tejföl (20%)
20 g petrezselyem
20 g citromlé
só, ha szükséges

egy szendvicshez:

1 db paradicsomos ciabatta
150 g tonhalkrém
25 g olajbogyó
45 g paradicsom
15 g salátakeverék

Elkészítése:

A tonhalat lecsepegtetem.

02_tonhalas_szendvics.jpg

Mehet egy keverőedénybe a vajkrémmel és a tejföllel.

03_tonhalas_szendvics.jpg

Hozzáöntöm a citromlevet.  

04_tonhalas_szendvics.jpg

Beleszórom a frissen vágott petrezselymet és összeforgatom.

05_tonhalas_szendvics.jpg

A friss, középen kettévágott, szárított paradicsommal dúsított ciabatta alsó részét jól megpakolom tonhalkrémmel, és kimagozott olajbogyókat teszek rá.

06_tonhalas_szendvics.jpg

Paradicsomkarikákat és salátát teszek rá.

07_tonhalas_szendvics.jpg

Íme a kész szendó:

08_tonhalas_szendvics.jpg

Gluténmentes morzsasüti fügével és vaníliával

09_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

Idén nehezen jött a nyár, a fügefánk sokat fázott, kevesebb, de jó ízű, nagy fügéket termett. Jó érett, szaftos példányokból készült ez az igazán finom morzsasüti, még az is két orcára falta, aki nem is szereti a fügét. Igazi krémes, szaftos, édes, savanykás, felül ropogós, arany színben pompázó, illatozva gőzölgő csemege lett a végeredmény. 

Hozzávalók:

50 g rizsliszt
50 g mandulaliszt
50 g kukoricaliszt
50 g kókuszvirág cukor
50 g kristálycukor
80 g vaj
20 g olívaolaj
1 g vanília őrlemény

A töltelékhez:

400 g friss, érett füge
100 g cukor
fél citrom leve
0,5 g vanília őrlemény

Elkészítése:

A morzsatészta alapanyagait egy tálba rakom.  

02_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

Határozottan, gyorsan összemorzsolom, nem engedem összeállni, olvadozni. 

03_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

A fügét cikkekre vágom, rászórom a cukrot, ráfacsarom a citromlevet, beleteszem a vanília őrleményt. 

04_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

Jól összeforgatom. 

05_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

Az üveg sütőformák alját vékonyan beszórom a  morzsatésztával. 

06_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

Ráteszem a fügetölteléket. 

07_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

A tetejüket is beszórom a morzsatésztával. 

08_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

 Fortyogva sül a finomság 170 fokos sütőben, 25 percig, az illata mennyei. 

09_glutenmentes_fuge_crumble.jpg

Olyan szaftos, hogy csak nyammm!

10_glutenmentes_fuge_crumble.jpg