Almás palacsinta

2020. március 25. - Citrom Disznó

01_almas_palacsinta.jpg

Gyerekkoromban, amikor palacsintára vágytunk, de nem szerettünk volna túl sok időt tölteni a konyhában, akkor rendszerint ez a változat került az asztalra. A palacsinta tésztáját picit sűrűbbre kevertük, belereszeltünk tekintélyes mennyiségű almát, majd minden egyes kisült palacsintát megszórtunk fahéjas porcukorral, amely a rétegek közé olvadt. Volt olyan változata is, amikor felváltva hoztunk létre kakaós, illetve diós rétegeket a palacsinta korongok között.

Hozzávalók:

3 db tojás
300 g liszt
300 g tej
200 g szénsavas ásványvíz
pici só
3 db golden alma

100 g porcukor
fahéj ízlés szerint

étolaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítése:

Összeállítom a palacsintatésztát. Egy edénybe ütöm a tojásokat, pici sóval és a tej felével simára keverem. Ezután felváltva adagolom hozzá a lisztet és a tejet. Amikor szép csomómentes, hozzáöntöm a szódát. A golden almákat meghámozom, lereszelem és a palacsintatésztához keverem. Hagyom állni 30-60 percet. Ez idő alatt összekeverem a porcukrot fahéjjal.

02_almas_palacsinta.jpg

A palacsintákat kevés olajon sütöm. A tészta sűrűbb a szokásosnál, illetve a sok alma miatt a palacsinták vastagabbak, így közepes lángon kell sütni, a szokásosnál hosszabb ideig.

03_almas_palacsinta.jpg

Amikor kisült egy palacsinta, bőségesen meghintem a tetejét fahájas porcukorral, erre jöhet a következő palacsinta, és így tovább.

04_almas_palacsinta.jpg

Íme a kész "palacsinta torta".

05_almas_palacsinta.jpg

Melegen szeretem a legjobban.

06_almas_palacsinta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr5715536780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2020.03.25. 10:25:50

csak kíváncsiságból, a tésztába nem kell egy kevés vaj, zsír vagy ilyesmi?

Karolac 2020.03.26. 11:38:57

@white flower: Miért lenne? Kevesebb zsiradék elég a kisütéshez és a leégés veszélye is kisebb, ráadásul tovább puha marad a palacsinta, már ha marad... :)

Vincent 2020.03.27. 09:33:46

@Karolac: 30 éves recept ez a mi családunkban is. Csak annyit változtattunk rajta időközben, hogy a fahéjas-porcukros réteget Nutellával helyettesítjük. Csúszós és isteni lesz tőle. A tésztába meg igenis kell némi, kevés zsíradék. Ami nem vaj (az sajnos nem működik ebben az esetben). Hogy miért kell? Mert ha benne van a tésztában az említett minimális mennyiség, akkor legalább háromszor annyit megspórolsz zsíradékból (=avagy egészségesebben készíted el) sütés közben. Csak egy másik példa, mert úgy érthetőbb lesz: a mirelit hasábburgonyát a mai napig sokan vásárolják. Hazaviszik, otthon bő olajban kisütik a tűzhelyen. Ha egy száraz tepsibe teszi az ember és a megfelelő hőfokra állítva zsiradék nélkül beteszi a sütőbe, akkor nemcsak egészségesebb lesz, hanem finomabb is. Szóval a tapasztalataink alapján kell egy kis zsíradék ebbe a tésztába, hogy háromszor nagyobb mennyiségtől megkíméljük a szervezetünket.

Vincent 2020.03.27. 09:35:16

@white flower: Avagy a borzasztó az indokoltnál jóval több, sokszoros zsíradék lenne.

white flower 2020.03.27. 18:38:30

@Karolac: @Vincent: @Borzasztó Károly:

:) Na jó, a sima palacsintába én is szoktam tenni valamennyi olajat. Ti mennyit tesztek?

Vincent 2020.03.27. 21:00:26

@white flower: ha a fenti adagokat nézzük, akkor az általunk használt zsíradék ebben a receptben valahol egy teáskanál és egy evőkanál között van. A palacsinták sütése során már nem használunk semmit, mert nem égnek le közben éppen emiatt. De én mindent meg tudok érteni, akár a bő olajban megsütött hasábburgonyát is, avagy ki mit, hogyan szokott és szeretett meg. Hál'Istennek nem vagyunk egyformák.