Tonhal ajváros gnoccival

2020. március 19. - Citrom Disznó

01_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Ez a recept nagy büszkeségünk. Amikor vendégeket várunk, akkor mindig a listán szerepel valamilyen formában, mint a menü egyik lehetséges fogása. Ennek oka, hogy igen összetett étel az ízek és az állagok tekintetében is, igazán nagy élmény elfogyasztani.

 

Hozzávalók:

a gnoccihoz:

1400 g püréhez való burgonya (sülve és pucolva 1000 g)
170 g liszt (BL55) + egy kevés a szóráshoz a gnoccik formázásakor
1 db tojás (M)

a mártáshoz:

1 üveg Foolchili - ajvár
400 g konzerv paradicsom
40 g tejszín
20 g nádcukor

a sült paradicsomhoz:

12 szem sárga koktélparadicsom
50 g nádcukor

a morzsához:

40 g pankó
60 g vaj
fél csokor petrezselyem
bors

a halhoz:

4 szelet tonhal
olaj

Elkészítése:

A megmosott krumplikat alufólia nélkül sütöm meg, így a puhulás mellet veszítenek egy keveset a víztartalmukból, ez jól jön majd a tészta állagának kialakulása szempontjából, így kevesebb lisztet vesz fel, lágyabb textúrát kapok.

02_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

160 fokon sütöm 60 percig, majd 250 fokon 15 percig. Amikor már kihűlt annyira, hogy meg tudom fogni, meghámozom.

03_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Krumplinyomóval alaposan áttöröm.

04_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A megtört, teljesen kihűlt krumplira ütöm a tojást, valamint rászórom a lisztet. 

05_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Pár mozdulattal összeállítom a tésztát. Nem kell gyúrni, amint összeállt már kész is.

06_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A kisodort rudakat habkártyával vágom egyenletes darabokra. 

07_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Katonás rendben várják a forróvizet a gnoccik.

08_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A felezett koktélparadicsomok vágási felületét nádcukorba mártom.

09_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom azokat, tekerek rájuk egy pici sót, és 180 fokon addig sütöm, amíg a cukor egy picit karamellizálódik. 

10_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A pankó morzsát vajon megpirítom.

11_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Vágott petrezselyem levelet szórok bele, sózom, borsozom. 

12_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Közben elkészültek a sült paradicsomok. 

13_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Felforralom a vágott, hámozott paradicsomot.

14_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Hozzáöntöm az ajvárt, ízesítem a nádcukorral és egy pici sóval.

15_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Éppen csak gyöngyöző vízben megfőzöm a gnoccit. Az ilyen kevés lisztet tartalmazó gnocci könnyen szétfő, de megéri vele bíbelődni, mert így olyan lágy lesz, mintha ott se lenne. 

16_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A szószba dobom a gnoccikat, majd az egészet krémesítem és lágyítom a tejszínnel

17_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A tonhalat közvetlen sütés előtt sózom csak be.

18_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A tonhal oldalanként 90 másodpercig sül, és a sütés végén kap egy pár csepp citromlevet. 

19_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Íme a szépséges halszelet közvetlen a tálalás előtt. 

20_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

Már tálalhatok is, alulra kerül az ajváros gnocci, rá a sült paradicsomok, rá a hal, és arra a vajas petrezselymes pankó ropogós. 

21_tonhal_ajvar_gnocci.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr5015536714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.