Focaccia

2020. március 10. - Citrom Disznó

01_focaccia.jpg

A focaccia egy olasz eredetű kenyérféleség. Kevés munkával elkészíthető, kívül ropogós, belül puha és csupa lyuk, üreg, buborék. A tetejét kakukkfűvel és durva szemű sóval szórtuk meg sütés előtt. Tálaláskor pakoltunk mellé olajbogyót és fermentált chilit, volt aki vajjal ette és volt, aki olívaolajba tunkolta. 

Hozzávalók:

a előtésztához (biga):

250 g bl80 liszt
190 g víz
10 g élesztő

a focacciához:

biga a fenti recept szerint
250 g bl80 liszt
230 g víz
18 g só
8 g élesztő

a szóráshoz:

durva só
kakukkfű

a tálaláshoz:

olajbogyó
olívaolaj
vaj
chili savanyúság

Elkészítése:

Bedagasztom az előtésztát, azaz a bigát. Az üstbe teszem a 250 g lisztet  és a 10 g élesztőt.

02_focaccia.jpg

Hozzáöntöm a 190 g vizet, jól összedagasztom. 

03_focaccia.jpg

12-24 órát hűtőszekrényben érlelem. 

04_focaccia.jpg

16 óra érlelés után ilyen szépen megemelkedett a biga a hűtőben:

05_focaccia.jpg

Bedagasztom a focaccia tésztát. A dagasztóüstbe teszem a 250 g bl80-as lisztet és az előtésztát. 

06_focaccia.jpg

Belemorzsolom az élesztőt.

07_focaccia.jpg

Beleöntöm a vizet, két perces dagasztás következik.

08_focaccia.jpg

Végül a só is a tésztába kerül, 3-4 perc alatt jól kidagasztom.

09_focaccia.jpg

Kiolajozok egy fedeles műanyagdobozt. 

10_focaccia.jpg

Beleteszem a kigömbölyített tésztát.

11_focaccia.jpg

Duplájára kelesztem, majd minden oldalát középre hajtom, ismét duplájára kelesztem, ezután megismétlem a hajtogatást, végül ismét duplájára kelesztem.

12_focaccia.jpg

Íme a szépen megkelt, levegős, hólyagos tészta. 

13_focaccia.jpg

Sütőpapírra borítom, tenyérrel kilapítom, ujjbeggyel mélyedéseket nyomok bele.

14_focaccia.jpg

A tészta felületét meghintem kakukkfűvel és durva sóval.

15_focaccia.jpg

Sütés előtt megszurkálom, így nem emelkedik fel túlzottan. 

16_focaccia.jpg

Előmelegített sütőkőre vetve 260 fokon, 20 perc alatt készre sütöm. 

17_focaccia.jpg

Jólesik mellé egy kevés roppanós olajbogyó és néhány darab savanyított chili paprika.

18_focaccia.jpg

A vajazás elengedhetetlen része a ceremóniának. 

19_focaccia.jpg

A hosszabb csíkokra vágott focaccia darabok jól mártogathatóak a csodásan friss ízű olívaolajba.

20_focaccia.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr7315454026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.