Hagymás nudli

2020. február 20. - Citrom Disznó

00_hagymas_nudli.jpg

Ez a fogás az ékes példája annak, hogy egyszerű és nagyrészt olcsó alapanyagokból is milyen kiváló ételeket lehet készíteni. Csináltunk egy lágy, ízes nudlit, amelyet a főzés után lepirítottunk, édeskés, aranybarnára konfitált hagymával, jó sűrű tejföllel és zsályával tálaltunk. Lehetetlen belőle mértékkel fogyasztani, egyszerűen zabálnivaló.

Hozzávalók:

a nudlihoz:

1400 g püréhez való burgonya --> 1000 g sülve, pucolva
170 g bl55 liszt
1 db tojás (M)

kevés liszt a formázáshoz
víz a főzéshez

a konfitált hagymához:

230 g fehérhagyma
75 g extra szűz olívaolaj
3 fej fokhagyma

a tálaláshoz:

kevés olaj
friss zsálya
tejföl
petrezselyem

Elkészítése:

Elkészítem a konfitált hagymát. Egy kisebb lábosba öntöm az olívaolajat, ráteszem a vágott fehérhagymát. Alacsony hőfokon, hosszú ideig hőkezelem, azaz kb. 90-100 fokon, 20-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.  01_hagymas_nudli.jpg

Sózom.

02_hagymas_nudli.jpg

Körülbelül 15 perc elteltével ráteszem a vágott fokhagymát is. 

03_hagymas_nudli.jpg

Szépen, óvatosan, finoman bugyogtatom csak. 

04_hagymas_nudli.jpg

Közepes méretű burgonyákat tepsibe teszem, megszórom bőségesen sóval. 160 fokon sütöm 60 percig, majd 250 fokon 15 percig. Alufólia nélkül teszem a sütőbe, így a megpuhulás közben a víztartalmából is veszít, ez kedvező lesz a tészta állagának a kialakításakor. 

05_hagymas_nudli.jpg

Még melegen meghámozom a krumplikat.

06_hagymas_nudli.jpg

Összetöröm és deszkán szétterítve hagyom teljesen kihűlni.

07_hagymas_nudli.jpg

Beleütöm a tojást.

08_hagymas_nudli.jpg

Rászórom a lisztet és egy pici sót.

09_hagymas_nudli.jpg

Pár mozdulattal összeállítom a tésztát. Nem kell gyúrni, amint összeállt már kész is.

10_hagymas_nudli.jpg

Rudakat sodrok, azokat habkártyával osztom egyforma darabokra. 

11_hagymas_nudli.jpg

Így kapja meg a nudli a jellegzetes formáját:

12_hagymas_nudli.jpg

Katonásan sorakoznak a hasas nudlik.

13_hagymas_nudli.jpg

Enyhén sós, gyöngyöző vízben, több részletben főzőm a nudlikat. A víz nem zuboghat, mert a nudlik könnyen szétfőhetnek. Amikor felemelkednek, onnan számítva 1 perc és készen is vannak.

14_hagymas_nudli.jpg

Íme a vízből kiemelt, már megfőtt, vajpuha nudlik a szűrőben. Ilyenkor olajjal vékonyan megkent tepsire vagy tálcára borítom,  jól szétterítem, hogy mielőbb kihűljenek és ne ragadjanak össze.  

15_hagymas_nudli.jpg

Fontos, hogy a vízből frissen kivett nudlik nagyon sérülékenyek, ezért én mindig várok egy kicsit a pirítás előtt, illetve jó minőségű teflon serpenyőt ajánlatos használni hozzá. A konfitált hagyma olaját használom a pirításhoz.

16_hagymas_nudli.jpg

Amikor a nudlik már kaptak egy kis színt, akkor rádobom a gyönyörű, aranybarna konfitált hagymát.

17_hagymas_nudli.jpg

Megszórom frissen vágott zsályával.

18_hagymas_nudli.jpg

Tejföllel és néhány petrezselyem levéllel tálalom. Az illata, a színei, az állaga, az ízei...remek, abbahagyhatatlan.

19_hagymas_nudli.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr2315367086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dedoca eder 2020.02.21. 14:27:57

hát akkor én ma ki is próbálom. baromi jól néz ki. :)

ekat 2020.02.21. 15:24:33

Tényleg nagyon jól néz ki, de én inkább vennék a Lidl-ben Schupfnudel-t, és azt hagymáznám. :)
(Megjegyzem, se francia, se szakács nem vagyok, de ez nekem nem konfitálásnak hangzik,)