Kókuszkocka

2020. február 18. - Citrom Disznó

01_kokuszkocka.jpg

Nincs olyan hazai család, ahol ne ismernék a kókuszkocka intézményét. Nálunk például évtizedeken keresztül kötelező eleme volt a Karácsonynak, viszont legutóbb nem készült, így a hiányérzetet enyhítve utólag elkészítettük.  Egy kicsit változtattunk rajta, a belsejében egy kevés meggylekvárt bujtattunk el, mert úgy véltük, hogy jól kiegészítené egy kis gyümölcsös, savanykás meglepetés. 

Hozzávalók:

a tésztához:

300 g cukor
75 g tojás
75 g puha vaj
30 g olvasztott méz
150 g tej
375 g liszt
9 g sütőpor
pici só

a bevonóhoz:

200 g vaj
250 g cukor
30 g kakaópor
100 g tej
pici só

a forgatáshoz:

200 g kókuszreszelék

a meggylekvához:

225 g meggy
65 g cukor
4 g pektin

a csokidíszekhez:

150 g étcsokoládé
10 g kókuszreszelék
néhány szem mogyoró
arany lüszterpor

Elkészítése:

Az egész tojásokat a habverőüstbe öntöm. 

02_kokuszkocka.jpg

Beleszórom a cukrot, és kihabosítom. 

03_kokuszkocka.jpg

Belecsurgatom a mézet. 

04_kokuszkocka.jpg

Az olvasztott vajat is az üstbe juttatom. 

05_kokuszkocka.jpg

Elkezdem hozzáadni a lisztet.

07_kokuszkocka.jpg

És a tejet is hozzáöntöm. Egy viszonylag sűrű kevert tésztát kapok.

08_kokuszkocka.jpg

A sütőformát leválasztó olajspray-vel kifújom. 

09_kokuszkocka.jpg

A masszát eloszlatom a formában ügyelve arra, hogy mindenhol kitöltse. 180 fokon kezdem sütni, majd 30 perc után leveszem a hőfokot 160-ra, és további 10 percig sütöm.

10_kokuszkocka.jpg

Ha megsült a süti, akkor lelisztezem a felületét, és sütőpírral fedett deszkára fordítom, így hagyom kihűlni.  Kihűlés után a forma fölötti részt levágom. 

13_kokuszkocka.jpg

A formából kifordítva, a jelölés mentén egyforma kockákra vágom a tésztát.

14_kokuszkocka.jpg

Megfőzöm hozzá a mártogató masszát. A vajat, a tejet, a cukrot, a kakaóport edénybe teszem, enyhén sózom, és felforralom. 

15_kokuszkocka.jpg

Elkezdem a mártogatást még amíg meleg a kakaós mártogatós. Gyorsan dolgozok, hogy a kockák ne ázzanak szét benne, illetve a folyamat közben rá lehet melegíteni ismét, ha elkezd sűrűsödni.

16_kokuszkocka.jpg

Ezután forgatom a kókuszreszelékben.

17_kokuszkocka.jpg

Nyomózsák segítségével megtöltöm a kockákat a meggylekvárral. 

18_kokuszkocka.jpg

Elkészítem a csokidíszeket. A csokoládé 75%-át fém edénybe teszem, és vízgőz felett 45 fokosra melegítem, ezután megkezdem a temperálását. Hozzáadom a maradék 25% csokoládét, hűvös vízfürdőbe téve, állandó keverés, mozgatás mellett visszahűtöm 27 fokosra. Ha ez megvan visszamelegítem 31 fokosra, így könnyedén tudok dolgozni vele, szépen fog kötni, nem fehéredik ki, remek pattanós állaga lesz.

19_kokuszkocka.jpg

Sütőpapírra helyezek egy kevés csokoládét, és egy kisebb kés pengéjével kialakítom a levélformát. 

20_kokuszkocka.jpg

A levelek harmadára kókuszreszeléket szórok, harmadára pörkölt mogyorószemet teszek, a többit aranyporral ecsetelem be, ha már megdermedt. 

21_kokuszkocka.jpg

Szépen feldíszítem a kókuszkocka sorokat a különböző díszekkel. Remekül mutatnak.

22_kokuszkocka.jpg

Ha felvágom, ott ékeskedik középen a savanykás meggylekvár.

23_kokuszkocka.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr8515407848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2020.02.18. 17:23:49

Ez a kókuszkoca zseniális. A tészta forma fölötti levágott részéből kókuszgolyó vagy puncsszelet lett?

Citrom Disznó 2020.02.18. 17:46:37

@Borzasztó Károly: Köszi. A leeső részeket vékony lapokra vágtuk és fehércsokis krémmel töltöttük, mintha mille feuille lenne.