Csülök pékné módra

2020. január 09. - Citrom Disznó

00_csulok_pekne_modra.jpg

Igazi csárda étel, abból a világból származik, amikor még sok háznál volt kemence. Klasszikus csülök pékné, de mégsem, mert a csülök francia, azaz nem is igazi csülök, hanem sertésboka. Sokan előfőzik, mi nem tettük, mert azt szerettük volna, hogy az ízei ne a főzővízbe kerüljenek, hanem a tányérra.

Hozzávalók:

a csülökhöz:

4 db francia csülök (1800 g)
210 g vöröshagyma
50 g fokhagyma
50 g zsír
100 g száraz fehérbor
őrölt kömény
örölt babér
bors

a burgonyához:

1600 g burgonya
400 g vöröshagyma
kakukkfű
bors

Elkészítése:

A francia csülköket átmosom, ha kell borotvával áthúzom, nem szeretnénk borostás falattal találkozni. 

01_csulok_pekne_modra.jpg

Egy kevés zsírt dobok a csülkökre.

02_csulok_pekne_modra.jpg

Némi őrölt babért szórok rá.

03_csulok_pekne_modra.jpg

Kevés őrölt kömény is elengedhetetlen.

04_csulok_pekne_modra.jpg

Végül tekerek rá borsot, sózom és jól bemasszírozom a fűszerekkel a húst.

05_csulok_pekne_modra.jpg

Az öntöttvas edény aljára vágott hagymát, fokhagymát teszek, rá a csülköket.

06_csulok_pekne_modra.jpg

Kevés száraz fehérbort löttyintek alá. 

bor.jpg

110 fokon, 5 óra alatt átesik az első sütési fázison. Ilyenkor akár több napra el lehet tenni a hűtőbe, és ebből az előkészítettségi szintről könnyedén folytatható az elkészítése.

08_csulok_pekne_modra.jpg

A tepsibe teszem a burgonya és a hagyma cikkeket. Sózom, borsozom, némi kakukkfüvet dobok rá. 

09_csulok_pekne_modra.jpg

Ráteszem továbbá a csülök elősütésekor keletkezett, zsírtartalma nagy részétől megfosztott, megkocsonyásodott részeket, összesütve a krumplival remek ízeket fog generálni.

10_csulok_pekne_modra.jpg

A csülökből kisült zsírból visszakenek rá egy keveset. Alufólia alatt, 160 fokon, 60 percig sütöm.

11_csulok_pekne_modra.jpg

A fóliát levéve, 180 fokon 60 perc sülés következik. Íme az eredmény:

12_csulok_pekne_modra.jpg

A szaftos, ám itt ott ropogós burgonya tetejére teszem a csülköt, alig vártam hogy befalhassuk. A pék, az ominózus pékné férje tuti evett hozzá kenyeret is, és tunkolt is!

13_csulok_pekne_modra.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr6115367044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2020.01.10. 19:32:25

azért a csülök lehet magyar születésű?

nyisztor 2020.01.10. 20:26:06

a pék az kékfrankost tunkolt hozzá.
qrva jól néz ki. Pont igy csinálom én is, első csülökből és a hagyma felét piritva teszem bele.
A fotók is klasszak, itt pusztulok, úgy megkivántam. Holnap lénem kell az ügyben.

kocsmagomba 2020.01.10. 20:32:57

Sertés 'Boka'? Én ilyet 'Nemecsek'! :))

Dehogynem eszek ilyet, eddig jórészt pörköltben végezte nálam ez az alkatrész, de ez itt nagyon állat, köszi. Persze perzseltből lesz, nem labanc módra kopasztottból.

THLM 2020.01.10. 21:03:58

Bár lenne nekem is ennyi időm ilyenekre...

Muhammad Balfas 2020.01.10. 21:30:42

A krumplit 2X60 percig sütöd?

masada 2020.01.10. 22:08:00

Ezt római tálban kell sütni és nem így...

kocsmagomba 2020.01.10. 22:21:16

@masada: nem ott és nem akkor.... nem római, hanem pataki, hát magyar vagyol-e?

kocsmagomba 2020.01.10. 22:22:22

@Muhammad Balfas: talán tessék szíves lenni kipróbálni, aztán dumálni, pontosan jól készült, ahogy azt kell

Muhammad Balfas 2020.01.11. 11:55:44

@kocsmagomba: Azért kérdezem, mert nem egyértelmű..

kocsmagomba 2020.01.11. 13:53:04

@Muhammad Balfas: bocsánatodat kérem
egyébként én nem találok kivetnivalót benne, ha vízben főne például egy pataki tál alján vagy zsírban sülne 2 órát, baj lenne.... de egy forró nedves-ízes levegővel átjárt tepsiben hőkezelve nagyon ott van, nyilván ahány krumpli, annyiféle
Én sütnivaló sárgahéjú krumplit szoktam hosszában felezni, a "húsát" kockára mélyen a hajáig bevágni, megsózni, szárazon tepsiben sütni, mikor a kockák szétnyílnak megfelelő zsírral vagy pecsenye lével beitatni és pirulásig tovább sütni. Ez közel két óra. Ne ragozzam mennyire finom. Ez történik csülök mellett sütve is.

Citrom Disznó 2020.01.11. 16:11:35

@Muhammad Balfas: igen, ennyi ideig volt a sütőben, a burgonya sütni való, azaz nem esik szét, illetve nagyjából 4 kg-nyi hideg alapanyag került a sütőbe