Foszlós kalács

2019. november 15. - Citrom Disznó

01_kalacs.jpg

A drága nagymamám rakott először elém foszlós kalácsot, amit még nagyon sokszor meg is ismételt. Volt, hogy vaj került rá, kaptam mézesen, vajas-mézesen, azaz a méz kicsit össze volt maszatolva a vajjal, lekvárosan, sajtosan, lekváros-sajtosan. No és persze kerültek rá igazi házi finomságok is: füstölt, főtt parasztsonka, kolbász megpirítva, zsírjában sült libamáj. 

Hozzávalók:

500 g liszt (bl55)
300 g tej
2 db tojássárgája
50 g vaj
50 g porcukor
25 g élesztő
1 citrom reszelt héja
negyed citrom leve
őrölt vanília

Elkészítése:

Az élesztőt egy kisebb tálba teszem és ráöntöm a langyos tej harmadát.

02_kalacs.jpg

Adok hozzá egy kiskanálnyit a cukorból és annyi lisztet, hogy összekeverve tejföl sűrűséget kapjak. Hagyom, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. 35-40 fokon érlelem, amíg a duplájára emelkedik.

03_kalacs.jpg

 A dagasztóüstbe szórom a lisztet, elkeverem benne a sót, vaníliát és a maradék porcukrot.

04_kalacs.jpg

Beleteszem a szépen felemelkedett kovászt. 

05_kalacs.jpg

Beleöntöm a tejet. 

06_kalacs.jpg

Belecsúszdáznak a tojássárgák is. 

07_kalacs.jpg

Az illatos citromhéj és lé után elkezdem a dagasztást.

08_kalacs.jpg

A dagasztás utolsó fázisában teszem bele a vajat, így gyönyörűen fényes és rugalmas tésztát kapok. 

09_kalacs.jpg

Íme:

10_kalacs.jpg

Kigömbölyítem, 35-40 fokon duplájára kelesztem.

11_kalacs.jpg

Kicsit áthajtogatom, és megismétlem a kelesztést.

12_kalacs.jpg

A kicsit átmozgatott tésztából elkezdem kisodorni a két tésztarudat a fonáshoz. 

13_kalacs.jpg

Megfogom annak a rúdnak a 2 végét, amely alul van, és egyszerűen keresztezem őket a másik rúd fölött. Ezt ismétlem, amíg el nem fogy a tészta. Íme a fonás menete képekben: 

15_kalacs.jpg

A tésztavégeket összecsípem, és a kalács alá teszem. 

16_kalacs.jpg

Szilikonos sütőpapírral bélelt formába teszem. 

17_kalacs.jpg

Kelesztés előtt megpermetezem egy kevés vízzel, és ezt a kelesztés alatt is megismétlem, ha szükséges, nem száradhat ki a kalács felülete.

18_kalacs.jpg

Ha a forma fölé emelkedett megkenem egész tojással, melyben egy kevés porcukrot és kevés sót kevertem el.

19_kalacs.jpg

170 fokon, légveréses sütőben sütöm 30 percig. 

20_kalacs.jpg

A bélszerkezete közelről.

21_kalacs.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr8215303868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2019.11.16. 09:53:48

hát ez gyönyörű. bárcsak én tudnék ilyeneket csinálni.