Burgonyás pogácsa

2019. november 08. - Citrom Disznó

01_burgonyas_pogacsa.jpg

Klasszikus krumplis pogácsa, ropogós sajtréteggel a tetején, enyhén leveles, nem szétesős, omlósan lágy bélzettel. Igazi sör-, bor-, pálinka korcsolya, de én hideg tejjel szeretem a legjobban még forrón. 24 órán át friss marad a magas törtkrumpli és vajtartalma miatt. Nem szabad letakarni, főleg nem zacskóba tenni, papírzacskóba sem.

Hozzávalók:

500 g liszt (bl55)
300 g vaj
300 g burgonya (hámozott, főtt)
100 g víz
50 g tojássárgája
30 g élesztő
18 g só
10 g cukor
10 g fokhagyma

1 db egész tojás a kenéshez
150 g gouda a szóráshoz

Elkészítése:

A héjában főtt burgonyát még forrón megtisztítom, krémesre töröm, kihűtöm. 

02_burgonyas_pogacsa.jpg

Belemorzsolom az élesztőt. 

03_burgonyas_pogacsa.jpg

Hozzáadom a tojássárgájákat. A jóféle, friss tojásnak stabil a sárgája, nem megy szét rögtön egy kis érintésre.

04_burgonyas_pogacsa.jpg

A dagasztógép üstjébe kerül a vaj is. 

05_burgonyas_pogacsa.jpg

Beleszórom a lisztet.

06_burgonyas_pogacsa.jpg

Engedem, hogy pár kört menjen a dagasztókar, utána beleszórom a sót és a cukrot.

07_burgonyas_pogacsa.jpg

Végül belenyomom a fokhagymát és hozzáöntöm a vizet.

08_burgonyas_pogacsa.jpg

Remek arányai vannak ennek a tésztának, pár pillanat alatt kész a dagasztás, nem is szabad túlgyúrni. Egy éjszakára, lefolpackozva hűtőszekrénybe teszem.

09_burgonyas_pogacsa.jpg

Másnap lisztezett asztalra borítom a tésztát. 

10_burgonyas_pogacsa.jpg

Megnedvesített ujjbegyeimmel szétnyomkodom. 

11_burgonyas_pogacsa.jpg

Feltekerem.

12_burgonyas_pogacsa.jpg

2 cm vastagságúra kinyújtom. 

13_burgonyas_pogacsa.jpg

Kiszúró segítségével alakítom ki a klasszikus pogácsa formát.

14_burgonyas_pogacsa.jpg

A kiszúráskor megmaradt sallangokat két kinyújtott tésztaréteg közé teszem, és ismét kinyújtom, ezt addig ismételem, amíg a tészta el nem fogy.

15_burgonyas_pogacsa.jpg

Katonás rendben sorakoznak a pogácsáim, várva a tojásozást. 

16_burgonyas_pogacsa.jpg

Bőségesen megszórom sajttal  a tetejüket.  

17_burgonyas_pogacsa.jpg

Szilikonos sütőpapírral burkolt tepsikbe helyezem a pogácsákat, annyi helyet hagyva közöttük, hogy ne keljenek össze a süléskor, és a hőlégkeverés által gerjesztett szellő is könnyedén közlekedhessen közöttük, 170-180 fokon sütöm 20-25 percig, így szépen egyenletesen fog sülni, szép magas és ropogós lesz.

18_burgonyas_pogacsa.jpg

Íme a kisült pogácsáim, az illata ellenállhatatlan, az állaga puha, omlós, a tetején roppan a sajtréteg.

19_burgonyas_pogacsa.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr6415292260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UBI1889 2019.11.13. 11:24:57

Szia!
A cukrot mikor kell hozzáadni?

Citrom Disznó 2019.11.13. 11:54:59

@UBI1889: Szia! Mehet a sóval együtt, javítottam is a leírást. :)