Szardínia olívaolajban

2019. szeptember 17. - Citrom Disznó

00_olajos_szardinia.jpg

Sok halat eszünk, szeretjük az olajos és paradicsomos szardíniát, heringet, makrélát is. Már régóta forgattuk a fejünkben, hogy készíteni kéne házilag. Egyszer a piacot járva megpillantottuk a szardíniákat a halas pultban, vettünk is néhány kilónyit a saját halkonzerv projekthez. A finom szálkákat a hőkezelés, az olajsavak vagy a paradicsom savai gyengítik, oldják, puhítják fel. Az eredmény szinte tökéletes lett. A paradicsomos változatot egy későbbi bejegyzésben mutatjuk meg, íme az olajos verzió.  

01_olajos_szardinia.jpg

Hozzávalók:

2000 g szardinia (fej nélkül, tisztítva)
800 g olívaolaj
19 g só
20 szem egészbors
10 kisebb darab babérlevél
10-10 vékony szelet jalapeno és cayenne (opcionális)

Elkészítése:

A megtisztított szardíniát sózom.

02_olajos_szardinia.jpg

Egymás mellé helyezem azokat a befőttesüvegben. 240 ml-es üvegeket használok, egy üvegbe 200 g hal fér.

03_olajos_szardinia.jpg

130 fokon, 60 percig sütöm a nyitott üvegekben a halat. 

04_olajos_szardinia.jpg

A bennük összegyűlt levet leöntöm, összegyűjtöm. Jól jön még a paradicsomos változat készítése során, de az olajos halhoz nem kell.

05_olajos_szardinia.jpg

A hal mellé teszem az egész borsokat, a babérleveleket, a chili karikákat, felöntöm az üvegeket a 100 fokosra melegített olívaolajjal. 

06_olajos_szardinia.jpg

A légbuborékokat rázogatással, illetve egy hústű segítségével távolítom el a haldarabok közül. 

07_olajos_szardinia.jpg

A üvegeket még forrón lezárom. 

08_olajos_szardinia.jpg

100 fokos vízbe teszem a konzerveket 40-50 percre. 

09_olajos_szardinia.jpg

Íme a kész halkonzervek. Fénytől védve tárolom, sokáig eláll, a szépséges kis üvegek büszkén mutogatják csábítóan finom tartalmukat. Amikor kinyitom a szekrényt azt kiabálják: "Vegyél ki, bontsál ki, egyél meg!" 

10_olajos_szardinia.jpg

Én pedig hallgatni szoktam rájuk. 

11_olajos_szardinia.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr1415037766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.