Bécsi kifli

2019. július 02. - Citrom Disznó

01_becsi_kifli.jpg

Édeskés ízű, puha kifli, hasonlít a molnárkára. Vajazhatom, ehetem lekvárral, mézzel, gubát, esetleg máglyarakást csinálhatok belőle, ihatok hozzá tejeskávét, forró csokoládét, mézes tejet. Kiváló szendvicsalap is, különösen jól passzolnak hozzá a halak, különböző füstölt húsok, úgy általában a karakteres, fűszeres ízek. 

Hozzávalók:

500 g finomliszt
320 g tej
25 g élesztő
75 g vaj
50 g porcukor
8 g só
1 db tojás

Elkészítése:

A tej harmadába belemorzsolom az élesztőt. 

02_becsi_kifli.jpg

Beleszórok 1 teáskanál porcukrot. 

03_becsi_kifli.jpg

Néhány teáskanál liszttel jól elkeverem, hogy sűrű palacsintatészta állagok kapjak. 

04_becsi_kifli.jpg

A tetejét is megszórom liszttel. Langyos helyen 15-20 percig pihentetem.

05_becsi_kifli.jpg

Ha megkelt, mehet a dagasztóüstbe a lisztre. 

06_becsi_kifli.jpg

A maradék tejet is mellé öntöm. 

07_becsi_kifli.jpg

Mehet a maradék porcukor és a só is az üstbe. Közepes fordulatszámon addig dagasztom, míg el nem válik az edény falától.

08_becsi_kifli.jpg

A dagasztás utolsó fázisában adom hozzá az olvasztott vajat. 

09_becsi_kifli.jpg

Készre dagasztom, és kiszedem a gépből a tésztát. 

10_becsi_kifli.jpg

Nedves konyharuha alatt, 35-40 fokon a duplájára kelesztem. 

11_becsi_kifli.jpg

A tésztát 6 darabra osztom, és sodrással kialakítom a hosszúkás kifli formát. 

12_becsi_kifli.jpg

Sütőpapírra teszem a kifliket, megspriccelem vízzel, és 35-40 fokon duplájára kelesztem, nem hagyom megszáradni a felületét a kelesztés alatt, ha kell, újra spriccelem. 

13_becsi_kifli.jpg

Ha megkelt, egész tojással megkenem a felületét.

14_becsi_kifli.jpg

Tetejét pengével bevagdosom. 

15_becsi_kifli.jpg

180 fokon készre sütöm, és rácson hagyom kihűlni, így nem párásodik át az alja. 

16_becsi_kifli.jpg

Isteni szendvicseket fogok készíteni belőle.

17_becsi_kifli.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr3614864260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina Földi 2019.07.03. 16:03:25

Meg szeretném kérdezni, hogy a kiflit kb. 20-2 5 percig kell sütni?