Pácolt oldalas

2019. május 15. - Citrom Disznó

000_pacolt_oldalas.jpg

Ez az étel egy igazi mennyország azoknak, akik szeretik a jó fűszeres, szaftos húsokat. Az oldalast 2 napig pácoltuk egy nagyon intenzív, sok összetevős pácban, majd alacsony hőfokon, hosszú ideig sütöttük. Annyira omlós és puha lett, hogy a csontok szinte kiestek belőle, a hús pedig elolvad a szájban. A köretet sem apróztuk el, burgonyát, kelkáposztát és babot adtunk mellé.

Hozzávalók: 

A páchoz:

30 g fokhagyma
30 g gyömbér
10 g vöröshagymapor
4 g fokhagymapor
20 g kókuszvirágcukor (helyettesíthető barna nádcukorral)
10 g szójaszósz
15 g só
15 g fűszerpaprika
5 g kömény
fél lime leve

1500 g sertés oldalas
2 fej vöröshagyma
750 g burgonya
500 g kelkáposzta
500 g gyöngybab (főtt súly)
olívaolaj
fehér balzsamecet
2 g xantan

Elkészítése:

Az oldalast feldarabolom.

00_pacolt_oldalas.jpg

Elkészítem a pácot. Egy cutterba szórom a gyömbért és a fokhagymát.

01_pacolt_oldalas.jpg

Jöhet a vöröshagyma- és fokhagymapor, só, fűszerpaprika és a kömény.

02_pacolt_oldalas.jpg

A kókuszvirág cukor az egyik legízesebb cukorfajta.

03_pacolt_oldalas.jpg

Belefacsarom a lime levet.

04_pacolt_oldalas.jpg

Hozzáöntöm a szójaszószt.

05_pacolt_oldalas.jpg

Fontos, hogy a pác sűrű legyen, de egy egész pici vizet hozzá lehet tenni, ha nem vinné a gép.

06_pacolt_oldalas.jpg

A pácból félreteszek 1 evőkanálnyit, a többivel bedörzsölöm az oldalast, lefedem folpack-kal és 2 napra beteszem a hűtőbe.

07_pacolt_oldalas.jpg

Remek színe és illata van. :)

08_pacolt_oldalas.jpg

Egy tepsibe szórom a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, rásorakoztatom a húst. 

09_pacolt_oldalas.jpg

Alufóliával lefedve 120 fokon sütöm 2,5 órán át. Ha a hús vastagabb ez az idő lehet több is, a lényeg, hogy olyan puha legyen, hogy a csontokat könnyedén ki lehessen húzni.

10_pacolt_oldalas.jpg

A megsült húst átteszem egy sütőpapírral borított tepsire, a szaftot egy gyorsforralóba szűröm. Felforralom, közben egy kevés xantannal besűrítem. Ez lesz a mártás.

11_pacolt_oldalas.jpg

Az oldalast vékonyan megkenem a félretett páccal, amelyet 180 fokon rásütök körülbelül 8-10 perc alatt. Figyelni kell, hogy nehogy megégjen.

12_pacolt_oldalas.jpg

A köret burgonya részével is elő lehet készülni aznap, amikor a pácolást csináljuk. Egy tepsibe jó sok sót szórok, ráhelyezem egészben, héjastól a burgonyaszemeket, pici sót hintek a tetejére. 180 fokos sütőben, alufóliával lefedve puhára sütöm. A burgonya így a hűtőben eláll jó pár napig. Tálalás előtt nincs más dolgom, mint cikkekre vágva, kevés olívaolajon megpirítani.

13_pacolt_oldalas.jpg

A kelkáposztát vékony csíkokra vágom. Kevés olívaolajon átpirítom.

14_pacolt_oldalas.jpg

Sóval és fehér balzsamecettel ízesítem.

15_pacolt_oldalas.jpg

Íme a köret és a mártás a tányéron.

16_pacolt_oldalas.jpg

Erre kerül a pácolt oldalas.

17_pacolt_oldalas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr1914818478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2019.05.16. 08:34:03

Utálom, ha sokat kell pepecselni egy kajával, de ezt kipróbálom!!!

BOAR 2019.05.16. 12:43:27

Szándékosan választottál ilyen vékony oldalast? Én az ilyet már belefőzöm káposztába, sütni a kétszer ilyen vastagot szeretem.