Konfitált pecsenye kacsamáj

2019. április 30. - Citrom Disznó

01_konfitalt_kacsamaj.jpg

A konfitálás nagyon jól áll a pecsenye kacsamájnak (is), hiszen így nem szárad ki, nem lesz gumis, ellenben krémes és puha. A finoman fűszerezett zsírban a kacsamáj alacsony hőfokon, sokáig készült, bőven volt idő, hogy átvegye az aromákat. Sós kaláccsal és metélőhagymával tálaltuk. Abbahagyhatatlan. 

Hozzávalók:

500 g kacsazsír
500 g pecsenye kacsamáj
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
néhány szál friss kakukkfű

bors

a tálaláshoz:

sós kalács
metélőhagyma

Elkészítése: 

A zsírt egy edénybe szedem és melegíteni kezdem. 

02_konfitalt_kacsamaj.jpg

Beleteszem a hagymát, a fokhagymát, a babért, a borsot és a sót.

03_konfitalt_kacsamaj.jpg

Néhány ág kakukkfüvet dobok bele. 

04_konfitalt_kacsamaj.jpg

Már szépen olvadozik a zsír. 

05_konfitalt_kacsamaj.jpg

Beleteszem a májdarabokat is. 

06_konfitalt_kacsamaj.jpg

150 perc alatt, 80 fokon el is készül. A májdarabokat még forrón kiszedem és üvegekbe rakom.

07_konfitalt_kacsamaj.jpg

A zsírt leszűröm. 

08_konfitalt_kacsamaj.jpg

A májjal megpakolt üvegeket felöntöm a zsírral és kihűtöm. 

09_konfitalt_kacsamaj.jpg

A sós kalácsból kiszúrt korongokat megkenem kacsazsírral, arra halmozom a májdarabokat, vágott metélőhagymával megszórom. 

10_konfitalt_kacsamaj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr10014780002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2019.05.02. 10:02:35

Úgy szoktam csinálni, hogy a gáztűzhelyre felteszek egy nagy fazék vizet és a vízbe beleállítok egy 2 literes befőttesüveget.

A befőttesüvegbe rakom a konfitálandó dolgokat (nemcsak májat, hanem zúzát, lazacot is szoktam konfitálni, persze külön, mert annak több idő kell). Fűszernek rozmaringot is szoktam rakni bele, rózsaborsot, meg majorannát. A májhoz minimális sót érdemes csak rakni, a zúzához, lazachoz mehet só bátrabban. A májhoz ínyencek rakhatnak 2 szelet füstölt sonkát is, nagyon jó ízt ad a májnak.

Aztán úgy állítom be a gázt, hogy a fazékban a víz éppen gyöngyözzön. Így a befőttesüvegben pont 75-80 fok lesz a hőmérséklet. A májnak és a lazacnak 2-2,5 óráig, a zúzának 3,5-4 óráig kell benne maradni a tökéletes eredmény eléréséhez.