Mákos tészta

2019. március 21. - Citrom Disznó

12_makos_teszta.jpg

A mákos tészta hatalmas gyerekkori kedvenc volt, ami elé csak paradicsomleves jöhetett. Imádom a szétfőtt tésztás változatát is, amelyre szigorúan egy kupacban kerül a porcukros mák. Nah ez most nem az. Kihasználva, hogy a mák jól passzol a vaníliához, citromhoz és különféle gyümölcsökhöz, ezeket mind felhasználtam az ételhez, illetve az olasz durumtészta megadja a rágási élményt is.

Hozzávalók:

az öntethez:

300 g tej
2 db tojássárgája
40 g eritrit
5 cm vaníliarúd
7 g keményítő

a tésztához:

200 g tészta (trofie durumtészta, de lehet más is)
30 g darált mák
30 g poreritrit

a tálaláshoz:

1 db (bio) citrom reszelt héja
néhány szem áfonya

01_makos_teszta.jpg

A tésztát sós vízben megfőzöm.

05_makos_teszta.jpg

Az eritritet összekeverem a  mákkal.

06_makos_teszta.jpg

A mártáshoz felmelegítem a tejet. Nem kell felforralni, 70-75 fok megfelelő.

02_makos_teszta.jpg

Hozzáadom a vanília kikapart magjait és magát a rudat is.

03_makos_teszta.jpg

Nagyon pici só kerül bele.

04_makos_teszta.jpg

A tojást alaposan kikeverem az eritrittel.

07_makos_teszta.jpg

Elkeverem benne a keményítőt is.

08_makos_teszta.jpg

A meleg tejet belecsorgatom a tojásos keverékbe folyamatos keverés mellett.

09_makos_teszta.jpg

Majd visszaöntöm az egészet a lábosba, és óvatosan, folyamatosan keverve sűrűsödésig melegítem.

10_makos_teszta.jpg

A megfőtt tésztát összekeverem az eritrites mákkal.

11_makos_teszta.jpg

A tálalás menete: öntök a mártásból a tányérra, egy tálalógyűrűt teszek a tányér közepébe, amit megtöltök a mákos tésztával majd eltávolítom azt. A tésztára citromhéjat reszelek, és megpakolom néhány szem áfonyával.

00_makos_teszta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr6014693406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2019.03.21. 11:24:02

Elég jól kimaxoltátok.
Következô lehetne a grīzes tészta :D

Benikuty 2019.03.21. 18:47:30

Igen elegánsra sikerült fogás, míves verzió. Egyetlen egy szépséghibával: ma Mo.-n kereskedelmi forgalomban nem található jónak mondható minőségű mák
Az oka messzire vezetne.