Tonhal tatár

2019. február 05. - Citrom Disznó

00_ton_tatar.jpg

Jól bevásároltunk vörös tonhalból a sushi készítés miatt, így jutott belőle egy kenegetős, pirítós ropogtatós estére is. Íme egy finom tonhal tatár savmentesen marinált halból, azok is bátran ehetnek belőle, akik ódzkodnak kicsit a nyers, kezeletlen hal fogyasztásától. Mellé tettünk egy enyhébb, de ízekben gazdag chili szószt is, amely kiválóan harmonizál a tatár vibráló ízeivel.

Hozzávalók:

400 g vörös tonhal
3 evőkanál cukor
6 evőkanál só
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriander
1 teáskanál színes bors
2 evőkanál meggy pálinka

80 g lilahagyma
4 g savanyított zöldbors
4 g kapribogyó
2 teáskanál szójaszósz
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom reszelt héja (bio)
fél citrom leve
1 csokor petrezselyem

3 db közepes, kovászolni való uborka
negyed citrom leve
negyed csokor petrezselyemzöld
bors

bagett
Foolchili - jalapeno bodza & lime chili szósz

Elkészítése:

Elkészítem a marinált tonhalat. 

01_ton_tatar.jpg

Összekeverem a pácanyagokat, és minden oldalról elfedem vele a halszelet felszínét. 

02_ton_tatar.jpg

A meggypálinkával jól eláztatom a pácréteget. 12 órára hűtőszekrénybe teszem. 

03_ton_tatar.jpg

Néhány óránként megforgatom a szeletet.

04_ton_tatar.jpg

12 óra elteltével kiveszem a halat a pácból és megtörlöm.  

05_ton_tatar.jpg

Vékony szeletekre vágom.

12_ton_tatar.jpg

A szeleteket csíkokra, majd azokat apró kockára vágom.

13_ton_tatar.jpg

Fontos hogy apró kockákból álljon a tatár, nem pépet készítek.

14_ton_tatar.jpg

Beleteszem a pár mozdulattal megvágott zöldborsot és kapribogyót, a kockára vágott lilahagymát.

15_ton_tatar.jpg

Hozzáadom a halszószt és az olívaolajat is. 

16_ton_tatar.jpg

Egy kevés reszelt citromhéj is jár bele. 

17_ton_tatar.jpg

Közvetlen a tálalás előtt néhány csepp citromlével frissítem.

18_ton_tatar.jpg

Összeforgatom.

19_ton_tatar.jpg

A frissen vágott petrezselymet is elkeverem a tatárban. 

20_ton_tatar.jpg

Elkészítem a reszel uborkát, ez adja majd a hengerünk közepén a zöld sávot. A nagyobb csíkokra reszelt uborkára citromlevet facsarok.

21_ton_tatar.jpg

Enyhén sózom és borsozom, állni hagyom, majd kinyomkodom a levét.

22_ton_tatar.jpg

Elkezdhetem a tálalást. A jalapenos, bodzás, lime-os szószból egy ívet húzok a tányérra. 

23_ton_tatar.jpg

Egy fémgyűrű segítségével megformázom a tatárhengert. Alulra egy réteg halat teszek. 

24_ton_tatar.jpg

Rá egy vékonyabb uborkaréteg kerül.

25_ton_tatar.jpg

Fölülre ismét halat teszek, kellőképpen letömörítem. A tányérra rakom és leveszem róla a fémkarikát. 

26_ton_tatar.jpg

Petrezselyemlevéllel díszítem. 

27_ton_tatar.jpg

Langyos pirítóssal a legfinomabb, a bodza, a lime és az enyhén csípős jalapeno jól kiegészíti az ízharmóniát. 

28_ton_tatar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr814019052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.02.06. 09:34:00

Hát, ez elég ütősen néz ki, nagyon tetszik ez a marinálás is.