Pácolt szűz rántva, sült krumplival és juhtúrós cukkini mártással

2019. január 16. - Citrom Disznó

00_pacolt_szuz_rantva.jpg

A rántott hús a hazai közízlés egyik központi eleme, fogyasztjuk így is, úgy is. Mi most egy nagyobb darabban hagyott, pácolt változatot készítettünk. Ez a pác egyébként megegyezik a cigánypecsenyénél is használatos páccal, de kedvünk szerint variálhatjuk, így vihetünk egy kis izgalmat, változatosságot egy egyszerű rántott húsba. A panko morzsába panírozott, extra ropogós szűzhöz krumplit sütöttünk és mártást készítettünk cukkiniből. 

Hozzávalók:   

A hús pácolásához:

1 db sertésszűz
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanálnyi fűszerpaprika
repceolaj
bors

A panírozáshoz:

finomliszt
tojás
panko morzsa

A burgonyához:

800 g sárga burgonya
repceolaj

A mártáshoz:

2 db cukkini
60 g juhtúró
kevés víz
fél citrom leve
metélőhagyma

Elkészítése:

A húsról eltávolítom a hártyát, ha szükséges, majd nagyobb darabokra vágom. Akinek szimpatikusabb, vághatja 2 centi vastagságú szeleterekre. 

01_pacolt_szuz_rantva.jpg

A húsra szórom a fokhagymát.

02_pacolt_szuz_rantva.jpg

Jöhet a fűszerpaprika. 

03_pacolt_szuz_rantva.jpg

Öntök rá körülbelül 50-70 g repceolajat.

04_pacolt_szuz_rantva.jpg

Borsozom.

05_pacolt_szuz_rantva.jpg

A húst alaposan összeforgatom az ízesítőkkel, lefedem folpack-kal, és mehet a hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakát is pácolódhat. A sót direkt nem tettem még rá, azt majd a panírozás előtt.

06_pacolt_szuz_rantva.jpg

A cukkinit felkockázom. 

07_pacolt_szuz_rantva.jpg

Kevés vízzel puhára párolom, turmixgépbe teszem.

08_pacolt_szuz_rantva.jpg

Ráfacsarom a fél citrom levét.

09_1_pacolt_szuz_rantva.jpg

Hozzáadom a juhtúrót és krémesre turmixolom.  

09_pacolt_szuz_rantva.jpg

A burgonyát alaposan megmosom, cikkekre vágom. Lefedem folpack-kal, és beteszem a mikrohullámú sütőbe, hogy félig megpuhuljon.

10_pacolt_szuz_rantva.jpg

A cikkeket tepsire teszem, sózom, kevés repceolajjal megkenegetem. 

11_pacolt_szuz_rantva.jpg

200 fokos sütőben ropogósra sütöm.

12_pacolt_szuz_rantva.jpg

A húsdarabokat panírozás előtt sózom. Először lisztbe forgatom.

13_pacolt_szuz_rantva.jpg

Jöhet a pici sóval kikevert tojás.

14_pacolt_szuz_rantva.jpg

Végül a pankó.

15_pacolt_szuz_rantva.jpg

Közepesen forró repceolajban megsütöm a húst. Papírtörlőre szedem, hagyom néhány percig pihenni.

16_pacolt_szuz_rantva.jpg

Tálalok. A mártásból szedek a tányérra, jön rá egy kupac, ropogósra sült burgonya, a kupac tetejére pedig az isteni, fűszeres szűz. Kevés metélőhagymával megszórom a mártást.

17_pacolt_szuz_rantva.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr214091389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.