Lazackaviár

2019. január 10. - Citrom Disznó

17_kaviar.jpg

El kell oszlatnom azt a tévhitet, hogy a lazackaviár elérhetetlen árú luxusélelmiszer, a lazacikra a lazackaviár alapanyaga egy árban van a lazaccal, feltűnik a halaspultokban ívási időszakban, novembertől februárig. Egy kis munkával különleges, élénk színű kaviárt készíthetünk.

Hozzávalók:

230 g lazacikra
15 g só (első fázis)
6 g só (második fázis)

Elkészítése:

Gyönyörűek ezek a fürtök feldolgozatlanul.

02_kaviar.jpg

Egy rács segítségével elválasztom a haltojásokat a petezsáktól.

03_kaviar.jpg

Nem kell félni attól, hogy kipukkadnak, erősebbek mint gondolnánk, ahogy átnyomom a hálón szemekre bomolva hullik a vízbe. Kerülendő a fém eszközök használata, a nem kívánt oxidációs folyamatok elkerülése miatt.

04_kaviar.jpg

Érdemes szűrt, jó minőségű vizet használni az átöblítéséhez, mert könnyen diffundál az ikrába a víz, így hatással van a kaviárunk ízére. A mosást mindaddig folytatjuk, amíg a képen látható fehér membrándarabkáktól meg nem szabadulunk. Mosáskor opálosodhat az ikra, de ez a sózáskor teljesen elmúlik.

05_kaviar.jpg

Mosás után szűröm, lecsepegtetem.

06_kaviar.jpg

Elérkezett az ideje az első sózásnak.

07_kaviar.jpg

Néhány mozdulattal elkeverem benne a sót, hagyom állni 15 percig. (A fém kanalat semmiképp ne hagyjuk a kaviárban.)

08_kaviar.jpg

Szitába teszem és lecsepegtetem.

09_kaviar.jpg

 A második adag sót a szitában keverem hozzá.

10_kaviar.jpg

 Átteszem egy hálóba, hűtőszekrényben egy éjszakán át hagyom csepegni.

11_kaviar.jpg

 Ilyen szép a végeredmény.

12_kaviar_helyett.jpg

 Üvegbe téve, hűtőben tárolva hetekig eláll.

13_kaviar.jpg

 Alulról megvilágítva.

14_kaviar.jpg

Sajtkrémes, kaviáros tortácska.

15_kaviar.jpg

Sajtkrémes, kaviáros falatka.

16_kaviar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr8314502374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.11. 03:39:54

Azta! Ez nagyon jól néz ki, azonnal ki is próbálnám, de én még sose láttam egy halpultban sem. Pedig, ha tényleg olyan áron van, mint a lazac, akkor hülye lennék nem kipróbálni. Hol érdemes keresni?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.11. 04:30:52

Fura... kommenteltem, de valahogy szőrén-szálán...
Szóval nagyon klassz a dolog, szívesen ki is próbálnám (imádom a lazackaviárt), de én még sose láttam egy halpultban sem "nyersen" ilyesmit. Hol érdemes (és mikor?) keresgélni?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.11. 04:31:33

Tadaam... :)
Bocs, töröld valamelyiket.

n3spr3ss0 2019.01.11. 05:49:37

Magyar nyelvtan 2. osztály. Az áru mindig rövid u-val írandó.

A nyomda ördöge 2019.01.11. 08:09:06

@n3spr3ss0:
Nem, nem mindig. Itt például hosszúval. Nem magolni, érteni.

Egyébként nem probléma, ha valamit nem jól tudunk, sokan írják rosszul ezt a szót, mint rengeteg másik szót is. A probléma, ha a jót rosszra javítanánk...
Ahogy mondani szoktam, nincs annál rosszabb, mit amikor a hülyeség akaraterővel párosul.

Az igazi kérdés az, hogy hol lehet hozzájutni a nyers lazacikrához? Még én sem találkoztam vele soha a halpultoknál.

Citrom Disznó 2019.01.11. 08:59:48

@Before: Központi Vásárcsarnokban vettük, az egyik alagsori halasnál.

Citrom Disznó 2019.01.11. 09:06:57

@A nyomda ördöge: Központi Vásárcsarnokban lehet kapni, az egyik alagsori halasnál. Nyilván nincs neki minden nap, de azt mondta, hogy ebben az időszakban szokott lenni nála...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.11. 11:40:28

Vennék bármikor, ha látnék, de a mi környékbeli halasainknál még sosem volt.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.11. 14:37:57

@Citrom Disznó: Köszi! Nem egyszerű megközelíteni a homo négykerekisznek, de megpróbálkozom vele.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.01.11. 14:39:11

@n3spr3ss0: Szerintem ezt csak behaluztad és még tuti nem jártad ki a két általánost...

kobold63 2019.01.12. 23:21:01

@Citrom Disznó: Egyszer próbáltam, családtag által frissen kifogott lazacból nyert ikrával. Hát.....olyan kevés ment át a szitán, hogy feladtam az egészet. Ez a post újra felkeltette a reményt, megint megpróbálom. Kösz!