Őszi bableves házi füstölt csirkével és kovászos uborka lével

2018. szeptember 11. - Citrom Disznó

00_bableves.jpg

Gyönyörű, friss fejtett babot láttam meg a piacon, amitől azonnal bevillantak a vákuumzacskóban pihenő füstölt csirkemellek és a kovászos uborkás üveg a hűtőben, aminek alig lézeng egy-egy uborka az alján. Egy pillanat alatt összeállt a fejemben egy üde, savanykás őszi bableves egy kis répával, petrezselyemgyökérrel, cukkinivel és karalábéval. Ahogy hazaértem neki is láttam. Íme a recept.

Hozzávalók: 

1 evőkanál kacsazsír
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g fejtett bab (friss)
300 g füstölt csirkemell (helyettesíthető bármilyen főtt, füstölt hússal)
2 kisebb szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél fej karalábé
4 db bébi cukkini
2-3 babérlevél
1750 g alaplé (szárnyas)
500 g kovászos uborka leve
tejföl
petrezselyem
bors

Elkészítése:

A kacsazsírt felmelegítem. 

01_bableves.jpg

Enyhén megpirítom benne a közepes kockára vágott hagymát. 

02_bableves.jpg

Rövid ideig pirítom a fokhagymával is.

03_bableves.jpg

Rádobom a friss fejtettbabot. 

04_bableves.jpg

Felöntöm az alaplével. 

05_bableves.jpg

Beledobom a babért. Éppen csak gyöngyöztetve főzöm körülbelül 60 percig, amíg a bab már majdnem megpuhult. 

06_bableves.jpg

Beleteszem a házi füstöl csirkemell szeleteket.  Néhány percig főzöm. 

07_bableves.jpg

Jöhetnek puhulási sorrendben a zöldségfélék: a nagy kockára vágott fehérrépa, kis főzés után karalábé, ha újra felforrt, akkor a sárgarépa. 

08_bableves.jpg

Amikor már majdnem puha minden alkotórész a levesemben, beleöntöm a leszűrt kovászos uborka levet.

09_bableves.jpg

Ha újra felforrt, beleszórom a karikára vágott bébi cukkinit. 

10_bableves.jpg

Végül a nem túl apróra vágott petrezselyem is a levesbe kerül. 

11_bableves.jpg

Borsozom, és sózom is, ha nem lenne elég sós az uborka levétől.

12_bableves.jpg

Tálaláskor tejfölt csurgatok bele, és friss petrezselyem levelekkel díszítem. 

13_bableves.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr1912759060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.12. 04:41:57

Eszembe nem jutott volna kovászos uborka levével ízesíteni babos levest, pedig adja magát. Tök jó ötlet!