Kandírozott dinnyehéj

2018. július 04. - Citrom Disznó

00_kandirozott_dinnyehej.jpg

Egy cukrászműhelyben megkóstoltam egy "kandírozott vegyes gyümölcs" feliratú doboz tartalmát. Meglepően egyforma, inkább rossz mint jó íze volt minden kockának színfüggetlenül. Az okát kutatva, elolvastam az összetevőket a dobozra ragasztott matricán, rögtön megértettem mi is a probléma: háromféle ételfesték, cukorféleségek és DINNYEHÉJ. Mekkora üzlet! Gyermekkoromban, Békésben az állatoknak adtuk a dinnyehéjat. A disznó egyben szerette ropogtatni, a kacsáknak finomra vágva adtuk, a csirkék elé kukoricadarával keverve került. És íme, az üzleti érdek kandírozott gyümölcskeverékké emelte ezt a takarmányt, amivel nincs is baj, de azzal nem tudtam mit kezdeni, hogy az íze nem volt jó. Elhatároztam, hogy elkészítem úgy, hogy festékmentes és finom legyen. És nem keresztelem át, hanem kandírozott dinnyehéj lesz a neve. Íme.

Hozzávalók:

600 g dinnyehéj
víz
600 g kristálycukor + 100 g a forgatáshoz
50 g ecet (20%)
1/2 citrom leve
2 g citromsav

Elkészítése:

Az édes, puha részeket leettük a dinnyehéjról.

01_kandirozott_dinnyehej.jpg

A külső, zöld héjat eltávolítom egy hámozóval.

02_kandirozott_dinnyehej.jpg

2x2cm-es kockákra vágom. 

03_kandirozott_dinnyehej.jpg

Ráöntök 700 g vizet. 

04_kandirozott_dinnyehej.jpg

Beleöntöm az ecetet, és 5 perc alatt előfőzöm. 

05_kandirozott_dinnyehej.jpg

Leöntöm róla az ecetes vizet és hideg vízben áztatom 10 percen át. 

06_kandirozott_dinnyehej.jpg

Leszűröm. 

07_kandirozott_dinnyehej.jpg

Mehet egy fazékba a 600 g cukor és a 200 g víz, felforralom és beleszórom a lecsöpögtetett dinnyekockákat. 

08_kandirozott_dinnyehej.jpg

Enyhén sózom, beleteszem a citromsavat is. 

09_kandirozott_dinnyehej.jpg

40 percen át lassú tűzön főzöm. Félreteszem egy napra pihenni, és ismét főzöm a forrástól számított 10 percen keresztül. Ismét egy napig pihentetem, újabb 10 perc főzés, az utolsó percekben teszem bele a citromlevet. 

10_kandirozott_dinnyehej.jpg

A harmadik főzés után ilyen szép, tiszta szirupot, és remek állagú dinnyekockákat kapok. 

11_kandirozott_dinnyehej.jpg

Ilyen szép áttetszőek a kockák.  

12_kandirozott_dinnyehej.jpg

Üvegbe téve sokáig eláll. Mártásokhoz, süteményekhez, krémekhez bármikor felhasználható. 

13_kandirozott_dinnyehej.jpg

Szűrés és lecsepegtetés után remek nassolnivalóvá varázsolható.

14_kandirozott_dinnyehej.jpg

Kristálycukorba forgatva különleges csemege.

15_kandirozott_dinnyehej.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr3614069493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.05. 09:58:48

Gyerekkori emlékeket ébresztettél bennem!!!