Maki sushi vörös tonhallal és spárgával

2018. június 06. - Citrom Disznó

01_sushi_tonhal_sparga.jpg

Régóta forgattuk a fejünkben, hogy készítünk sushit. Összefutottunk bevásárlás közben néhány szelet jóképű vörös tonhallal, egy csomag hazai zöld spárga is bekéredzkedett a kosarunkba, valamint egy csokor mizunát is találtunk egy árusnál hozzá. Nincs sok tapasztalatunk sushi készítésben, ezért utánaolvastunk néhány dolognak, megnéztük néhány aranykezű mester bemutatóját, és belevágtunk. Mivel a tonhal, amit kaptunk közel sem volt sushi minőségű, ezért azt találtuk ki, hogy néhány órára cukros, sós, koriandermagos, borsos keverékbe temetjük, azaz egy savmentes marinálási eljárást alkalmazunk. Így a sav nem marja meg, halhús megőrzi a szép élénk színét.

Hozzávalók:

A halhoz:

400 g vörös tonhal
3 evőkanál cukor
6 evőkanál só
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriandermag
1 teáskaanál színes bor
2 evőkanál meggy pálinka

A rizshez:

500 g sushi rizs
1000 g víz
100 g rizsecet
40 g kristálycukor
5 teáskanál só

Az összeállításhoz:

nori lapok
250 g zöld spárga
wasabi
pirított szezám
mizuna
friss citromlé

Elkészítése:

Elkészítem a rizst a sushihoz. Váltott hideg vízzel addig mosom a rizst, míg a víz szinte teljesen tiszta, keményítőmentes nem lesz. Kétszeres mennyiségű vízzel felteszem főni, hagyom felforrni, kb. 8 percig lassú tűzön főzöm, óvatosan átkeverem és hagyom pihenni 10 percig.

03_sushi_tonhal_sparga.jpg

Ez idő alatt elkészítem a sushi ecetet. Összefőzöm a rizsecetet, a cukrot, a sót, de nem forralom hosszan.

04_sushi_tonhal_sparga.jpg

Még melegen belekeverem a megfőtt rizsbe. Óvatosan kevés mozdulattal, de jól összeforgatom. Hagyom kihűlni.

05_sushi_tonhal_sparga.jpg

Elkészítem a savmentesen marinált vörös tonhalat.

02_sushi_tonhal_sparga.jpg

Összekeverem a cukrot, a sót, a kockázott fokhagymát.

06_sushi_tonhal_sparga.jpg

A pár mozdulattal megvágott fűszereket is hozzáadom.

07_sushi_tonhal_sparga.jpg

Jól bedörzsölöm, befedem vele a halat.

08_sushi_tonhal_sparga.jpg

Az egész pácréteget eláztatom meggypálinkával. Hűtőszekrénybe teszem.

09_sushi_tonhal_sparga.jpg

A pácolás ideje alatt néha megforgatom a szeletet.

10_sushi_tonhal_sparga.jpg

12 óra elteltével kiveszem a halat a pácból, szinte teljesen szárazra törölöm, és szeletelésig hűtőszekrénybe teszem.

11_sushi_tonhal_sparga.jpg

Előfőzöm a spárgarügyeket, enyhén cukros, sós vízben. A spárgarügyek fás részét letöröm és a forrásban lévő vízbe dobom. Pár pillanat és kész.

12_sushi_tonhal_sparga.jpg

Jeges vízben, hirtelen kihűtöm. Így élénk színű és roppanós marad. Minden kész a sushi feltekeréséhez.

13_sushi_tonhal_sparga.jpg

A tekerőszőnyegre teszek egy norilapot. Egyenletesen elterítem rajta a rizst.

14_sushi_tonhal_sparga.jpg

Egy vékony wasabi réteget húzok a közepére.

15_sushi_tonhal_sparga.jpg

Ráteszem a halszeleteket.

16_sushi_tonhal_sparga.jpg

Néhány levél mizuna is kerül bele. 

17_sushi_tonhal_sparga.jpg

Pörkölt szezámkeveréket szórok rá.

18_sushi_tonhal_sparga.jpg

A szárazra törölt spárgarügyek is a rizsrétegre kerülnek. A halra friss citromlevet csepegtetek.

19_sushi_tonhal_sparga.jpg

A tekerőszőnyeg segítségével jó szorosan feltekerem, és megformázom a rudat.

tekeres.jpg

Egyforma szeletekre vágom.

20_sushi_tonhal_sparga.jpg

Deszkára teszem a kész tekercseket.

21_sushi_tonhal_sparga.jpg

Szója és terijaki szószt adok mellé mártogatósnak.

22_sushi_tonhal_sparga.jpg

Igazán finom lett, elsőre nem rossz.

23_sushi_tonhal_sparga.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr3514006366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka 2018.06.19. 05:42:54

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/