Joghurtos, málnás Mille-feuille

2018. január 04. - Citrom Disznó

19_mille_feuille.jpg

A franciák krémese, ami annyiban hasonlít a kis hazánkban elterjedt szegény rokonra, a francia krémesre, hogy a tésztája szintén hajtogatással készült vajas tészta, de ellenben a hazai margarinos, költséghatékonyabb megoldással, valóban vaj kerül a tésztarétegek közé. A Mille-feuille elnevezést ezer lapnak, ezer levélnek lehet fordítani. A ropogós, teljesen vízmentesre sütött vajastésztalapokra porcukrot karamellizáltunk, a krém az eredetitől kicsit eltérően, tej helyett házi joghurttal készült, így a savanykás ízvilág ellensúlyozza kicsit a sok cukrot. A rétegek közé málnaszemeket tettünk a még nagyobb élvezetért.

Hozzávalók: 

A tésztalapokhoz:

500 g leveles tészta (természetesen vajjal hajtogatva, egy éjszakát pihentetve)
80 g porcukor

A krémhez:

250 g házi joghurt
1/4 db vaníliarúd
75 g cukor
20 g keményítő
60 g tojássárgája
125 g vaj

A díszítéshez:

200 g málna
porcukor
néhány begónia virág

Elkészítése:

Elkészítem a krémet. A joghurtot egy vastag aljú edénybe öntöm, ami jól elosztja a hőt, hozzászórom a cukor felét.

00_krem.jpg

Kikaparom a vaníliarudat, és beledobom a rudat és a kikapart magokat is. 

01_krem.jpg

A cukor másik felét, a keményítővel elkeverem, ezután a tojássárgákat is beleöntöm, és ismét jól elkeverem, nem maradhat csomós.

04_krem.jpg

 A  tojásos részt a forrásban lévő joghurtos részhez adom folyamatos, intenzív keverés mellett. 

05_krem.jpg

 1-2 perc alatt jól kiforralom, ügyelve arra, hogy ne kapjon le. 

06_krem.jpg

 A tűzről levéve adom hozzá a kockára vágott vajat, és teljesen egyneműre keverem. 

07_krem.jpg

Folpackal közvetlenül letakarva 24 órára a hűtőszekrénybe teszem. Így alakul ki a kívánt állag. A fóliaréteg a bőrösödését gátolja meg.

08_krem.jpg

Az előző nap behajtogatott vajas tésztát kinyújtom 3 mm vastagságúra, és a sütőlap méretéhez igazítva leszélezem.

09_mille_feuille.jpg

 Gondosan lesöpröm róla a lisztet. 

10_mille_feuille.jpg

Sütőpapírral borított sütőlapra helyezem. 

11_mille_feuille.jpg

 Villával sűrűn megszurkálom, így nem fog felpúposodni sülés közben. 

12_mille_feuille.jpg

A tészta tetejére is egy réteg sütőpapír kerül, erre pedig egy másik sütőlapot helyezek, így a tésztám egyenletes és sima marad. 170 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm. Aranybarnának és teljesen vízmentesnek kell lennie, így lesz tökéletesen ropogós.

13_mille_feuille.jpg

 A megsült tészta felületét egyenletesen leporcukrozom.

14_mille_feuille.jpg

 Rákaramellizálom a cukor réteget, erre a gázpisztoly vagy akár a hőlégfúvó is megfelelő. 

15_mille_feuille.jpg

 A vajas tésztalapot egyforma téglalapokra vágom, ehhez egy névjegykártyát használtam sablonként. 

nevjegy.jpg

A krémet nyomózsák segítségével a tésztalapokra nyomom. A felső tésztaréteget üresen hagyom.

Mindig közvetlen tálalás előtt nyomom a krémet a lapokra, így  a krém nedvességtartalma nem puhítja meg a ropogós rétegeimet.

17_mille_feuille.jpg

 A málnaszemek is a krémrétegre kerülnek, úgy hogy azok oldalnézetből jól láthatóak legyenek. 

18_mille_feuille.jpg

Összeállítom a Mille-feuille-t, a tetejére egy kevés porcukor, és egy szem málna kerül. 

20_mille_feuille.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr1611788687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wod Meselo 2018.01.06. 21:33:06

jó kis recept kàr , hogy egy amatőr tolvaj firkasz posztolta. mindjárt úgy kezdődik leveles tészta...nade honnan , hogyan?

na mindegy ide másolom.
cookpad.com/hu/receptek/1925664-leveles-teszta

zsuzska169 2018.01.07. 13:51:07

Csak görögjoghurtom van itthon, de az sok (tehát nem veszek normálisat). Göröggel vajon megy?