Téli gyümölcssaláta

2017. december 04. - Citrom Disznó

00_teli_gyumolcssalata.jpg

Amikor a piacokról eltűnnek a hazai gyümölcsök, felváltják helyüket a déli féltekéről ideszállított, jól ismert és kevésbé megszokott áruk. Nyaralások alkalmával volt lehetőségünk narancsot, citromot, lime-ot, kaktuszfügét, kiwit, banánt a saját kezünkkel leszakajtani. A Fűvészkertben rengeteg kakiszilva terem, ott volt szerencsénk megcsodálni a fákat, amik roskadásig tele voltak gyümölccsel. Így is rengeteg olyan gyümölccsel futhatunk össze a zöldséges standokon, amiket eddig csak ládákban, kartondobozokban láthattunk, és fogalmunk sincs arról, hogy mi fán terem. Érdemes kipróbálni ezeket, ha látunk valami újat mindig örömmel vásárolunk belőle és gyermeki módon élvezzük a felfedezés örömét. A termőhelyükkel kapcsolatosan nem sok információt szoktunk tudni kiszedni a pultban álló eladókból, marad az internetes kutatómunka. Íme egy téli gyümölcssaláta,  vitamin bomba és ízlelőbimbó kényeztetés egyben. 

Hozzávalók: 

1 db mangó
1 db narancs
3 db mandarin
2 db kiwi
1 db sweetie
1 db gránátalma
10 db lichi
1 db datolyaszilva
1 db banán
1 db golden alma
2 db kaktuszfüge
madársóska levelek

01_teli_gyumolcssalata.jpg

Elkészítése:

A citrusokat éles késsel meghámozom, úgy hogy a fehér héjrészek se maradjanak rajtuk.

02_teli_gyumolcssalata.jpg

A cikkeket elválasztó rostos rétegek közül, egy késsel kifordítom az értékes gyümölcshúst.

03_teli_gyumolcssalata.jpg

Az alma magházát eltávolítom, majd vékonyabb cikkekre vágom. 

04_teli_gyumolcssalata.jpg

Fontos, hogy a citrusfélékre kerüljenek az almacikkek, mert a filékből szivárgó lé savai fogják megóvni az almát az oxidációtól, barnulástól. Jól össze is forgatom az eddig előkészített gyümölcsöket.

05_teli_gyumolcssalata.jpg

Cikkekre vágom a kakiszilvát is.   

06_teli_gyumolcssalata.jpg

A mangót meghámozom és kockára vágom. 

07_teli_gyumolcssalata.jpg

A licsit megfosztom a kemény héjától. 

08_teli_gyumolcssalata.jpg

A közepéről kiveszem a magját.

09_teli_gyumolcssalata.jpg

A gránátalmát félbevágom, úgy hogy a szára és a virágmaradványok a félgömbök csúcsára kerüljenek. 

10_teli_gyumolcssalata.jpg

Egy merőkanállal határozottan ütögetve könnyedén hozzájuthatok a lédús magvakhoz. 

11_teli_gyumolcssalata.jpg

A banánt karikára vágom, szintén a citrusok savai felelősek a barnulásának meggátolásáért.

12_teli_gyumolcssalata.jpg

A kaktuszfügét meghámozom, ha szükséges kesztyűt használok ehhez, a miénken már nem voltak tüskék. Félkarikára vágom. 

13_teli_gyumolcssalata.jpg

A gyümölcssaláta halmokra helyezem a szeleteket, nem keverem bele, így a vörös leve ne fogja össze a halványabb gyümölcsöket. 

14_teli_gyumolcssalata.jpg

A gránátalma magokat is külön teszem rá. 

15_teli_gyumolcssalata.jpg

A fél licsik is a helyükre kerülnek. 

16_teli_gyumolcssalata.jpg

Díszítésként egy madársóskalevelet teszek rá, éppen virágot is találtunk a növényen, ebből is került rá. 

17_teli_gyumolcssalata.jpg

Íme a friss, ropogós gyümölcssaláta.

20_teli_gyumolcssalata.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr9212097787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.