Pácolt hering

Ruszli

2016. július 21. - Citrom Disznó

00_pacolt_hering.jpg

Szeretjük a ruszlit, így szinte mindig van itthon egy kis vödörnyi a hűtőben. Régóta foglalkoztatott minket a gondolat, hogy elkészítjük a saját pácolt heringünket. Nem egyszerű hozzá alapanyagot találni, de a Nagycsarnok alagsorában azért időnként ki lehet fogni a megfelelő heringfiléket.
Nagyon elégetettek vagyunk a végeredménnyel, íme a recept:

Hozzávalók:

3 db hering (430 g)
100 g nagyszemű tengeri só

500 g víz
15 g só
60 g cukor
120 g 20%-os ecet
12 szem egészbors
3 db szegfűbors
3 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma

2 db vöröshagyma
1 db sárgarépa

03_pacolt_hering.jpg

Elkészítése: 

A heringfiléket megtisztítom, eltávolítom a szálkás részeket. 

02_pacolt_hering.jpg

Egy edénybe nagy szemcsézettségű tengeri sót szórok. 

04_pacolt_hering.jpg

Ráfektetem a filéket, majd újabb sóréteg következik. 

05_pacolt_hering.jpg

Megint filé réteg, arra ismét só. Lefolpackozom és hűtőszekrénybe teszem 24 órára.

06_pacolt_hering.jpg

Elkészítem a ruszli levét. A fűszereket, a 15 g sót, a cukrot, a vizet összeforralom, majd az ecetet is hozzáöntöm.

07_pacolt_hering.jpg

Amint újra felforrt, leveszem a levet a tűzről, és beledobom a reszelt répát. 

08_pacolt_hering.jpg

A karikára vágott hagymát is beleszórom.

09_pacolt_hering.jpg

Végül a fokhagyma szeleteket is hozzáadom. A lében hagyom kihűlni ezeket. Ha kellően visszahűlt leszűröm, így könnyebben az üvegbe tudom rétegezni a halat és a zöldségeket. 

10_pacolt_hering.jpg

Felcsavarom a sóból kivett heringfiléket és egy fa nyársacskával összetűzöm.

11_pacolt_hering.jpg

Elkezdem az üvegek megtöltését.  

12_pacolt_hering.jpg

Az üvegbe rétegezem a zöldségeket és a haltekercseket. Alulra és fölülre zöldség kerül. 

13_pacolt_hering.jpg

Felöntöm a lével, és lezárom az üveget. 

14_pacolt_hering.jpg

A lezárt csatos üveget hűtőszekrénybe teszem, érlelem 4-5 hétig.

15_pacolt_hering.jpg

Így épült fel a tányér:

anigif.gif

Remekül sikerült, a zöldségek roppanósak, a hal puha, kellemesen savanykás lett.  

16_pacolt_hering.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr758819600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öreg 2019.04.27. 20:28:24

Cukor minek kell a ruszliba? Sem keresztapám (akitől tanultam) sem én soha nem tettünk hozzá cukrot!