Zölddió lekvár

2016. június 22. - Citrom Disznó

24_zolddio_lekvar.jpg

A zölddió különleges csemege. Kicsit időigényes az elkészítése, de megéri vele bíbelődni, mert a végeredmény, kesernyésen, citrusosan édeskés, fűszeres íze rengeteg ételnek lehet jó kiegészítője. Szárnyasok májához, vadakhoz, sajtokhoz, zöldségfélékhez, halakhoz, édességekhez remekül illeszthető finomság.

Hozzávalók:

300 g zölddió (pucolva)
150 g cukor
190 g víz
1 db citrom héja
1 db narancs leve és héja
120 g alma
120 g fehérbor
60 g méz
néhány centi vaníliarúd

Elkészítése:

A diókat meghámozom. Egészen addig hámozom őket, amíg a zöld réteg szinte teljesen el nem tűnik, előbukkan a fehér belső rész, amiből később a csonthéj fejlődött volna ki. Néhány szemet csak a külső rétegétől szabadítok meg, később a lekvár csersavtartalmának beállításakor lesz rájuk szükség.

Fontos, hogy a hámozás műveletét kesztyűben végezzem, mert lemoshatatlan elszíneződés keletkezik tőle a bőrön. Csak lekopik, tényleg semmivel nem jön le. Sajnos volt alkalmam kipróbálni: egy hét magyarázkodás bárhova is mentem, igazi retkes hatást kelt a kézen. ;)))

2_zolddio_lekvar.jpg

 A hámozott diókat rögtön vízbe teszem.

3_zolddio_lekvar.jpg

Ha az összes dió kész, befőttesüvegben vízzel felöntve tárolom 14 napig, a vizet minden nap lecserélem. Ez azért fontos, hogy kiázzanak a dióból a túlzottan kesernyés, savas tanninok, amik később elrontanák az ízharmóniát, így is fog maradni belőlük bőven.

4_zolddio_lekvar.jpg

Ha letelt a 14 napos áztatási fázis, a diókat hústűvel megszurkálom, hogy a főzéskor a szirup jól be tudjon szivárogni a belsejükbe is.

5_zolddio_lekvar.jpg

A diókat fazékba rakom, a három dió kivételével, amiket csak félig pucoltam meg, ezeket félrerakom.

6_zolddio_lekvar.jpg

Ráöntöm a cukrot.

7_zolddio_lekvar.jpg

A víz is a fazékba kerül. Elkezdem a főzést.

8_zolddio_lekvar.jpg

Meghámozom és kockára vágom az almát, lereszelem a citrom és a narancs héját, kifacsarom a narancs levét.

9_zolddio_lekvar.jpg

A forrásban lévő diós sziruphoz adom a narancs levét.

10_zolddio_lekvar.jpg

Beledobom a már kikapart vaníliarudat, amit cukorban szárítottam ki. Azért nem frisset használok, mert ennek gyengébb az aromája, éppen csak a háttérben szeretném érezhetővé tenni a lekvárban a vanília ízt. 

11_zolddio_lekvar.jpg

Beleszórom a kockára vágott almát.

12_zolddio_lekvar.jpg

Beleöntöm a száraz fehérbort. 

13_zolddio_lekvar.jpg

20 percig főzöm.

14_zolddio_lekvar.jpg

Kiveszem a vaníliarudat. 

15_zolddio_lekvar.jpg

Vágódeszkára szedem a zöld diók felét.

16_zolddio_lekvar.jpg

Cikkekre vágom azokat.

17_zolddio_lekvar.jpg

 A fazék tartalmát rúdmixerrel pépesítem.

18_zolddio_lekvar.jpg

Most jutnak szerephez a félrerakott félig hámozott diószemek, amiket nyersen hagytam, ezekkel állítom be a lekvár ízét. Fél diónként adagolom a péphez miközben pörög benne a penge, és mindig megkóstolom, hogy kellően harmonikus-e az íze, nekem most egy és fél diót kellet raknom, hogy jó legyen.

19_zolddio_lekvar.jpg

Belekerül a méz.

20_zolddio_lekvar.jpg

 A rúdmixert kiveszem a pépből, és beleszórom a diócikkeket.

21_zolddio_lekvar.jpg

A narancs és a citromhéj is bele kerül. Újra felmelegítem.

22_zolddio_lekvar.jpg

Üvegbe szedem, és kupakkal lezárom.

23_zolddio_lekvar.jpg

Vízfürdőbe teszem, úgy hogy teljesen ellepje az üvegeket, és ott tartom 90 percen keresztül, 90-98 fokon. Nem hagyom nagyon forrni, éppen csak gyöngyözzön a víz.

forralas.jpg

 Sokáig eláll a polcon.

25_zolddio_lekvar.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr307578490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.