Brokkolikrémleves

2016. január 12. - Citrom Disznó

01_brokkolikremleves.jpg

Kedvenc zöldségesünk rábeszélt, az érvei ellenállhatatlanok voltak, így igen jutányos áron hozzá jutottunk friss brokkolihoz. A szárát ne dobjuk el, remek krémlevest lehet belőle készíteni. A leves ugyan nem lesz ragyogó zöld, hiszen a szár eleve halványabb árnyalatú, valamint tovább kell főzni, mint a rózsákat. Ami mellette szól, hogy ugyanúgy hozza a finom brokkoli ízt, és nem megy semmi veszendőbe. Néhány rózsát felhasználunk levesbetétnek, látványfokozásként, a megmaradt tökéletes rózsákat használjuk fel olyan ételhez, amelyben meg tud mutatkozni a szépsége, ahol nem kerül pürésítésre.

02_brokkolikremleves.jpg

Hozzávalók:

700 g brokkoli szár, néhány szép brokkolirózsa
1 nagy fej vöröshagyma
35 g vaj,
45 g parmezán
200 g tejszín
1 liter víz vagy alaplé vagy főzővíz (pl. tésztáé vagy krumplié)
150 g krumpli
szerecsendió
friss citromlé

bors
késhegynyi szódabikarbóna

petrezselyem
parmezán forgács
bébicékla levél

Elkésztése:

Néhány apró rózsát forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe dobok néhány másodpercre.

06_brokkolis_teszta.jpg

Gyorsan lehűtöm, majd tálalásig félreteszem.

07_brokkolis_teszta.jpg

A vajon enyhén megpirítom a hagymát.

03_brokkolikremleves.jpg

A fokhagymát is pirítom rövid ideig.

04_brokkolikremleves.jpg

Hozzáadom a feldarabolt brokkoli szárat és a felkockázott krumplit.

05_brokkolikremleves.jpg

Felöntöm a folyadékkal. Mi most tészta főzővizet használtunk.

06_brokkolikremleves.jpg

Fűszerezem borssal és szerecsendióval. Ha a folyadék, amivel felöntöm nem sós, akkor természetesen sózom is. 

07_brokkolikremleves.jpg

Ha minden megpuhult a fazékban, akkor pürésítem annak tartalmát, és szitán is átpasszírozom.

08_brokkolikremleves.jpg

Ilyenkor jöhet hozzá a tejszín és a parmezán is. Rúdmixerrel egyneműsítem. 

10_brokkolikremleves.jpg

Egyet még gyorsan forralok rajta, és citromlevet facsarok bele.

11_brokkolikremleves.jpg

Tálaláskor beleteszem a roppanósra blansírozott brokkoli darabokat, zöldségpucoló segítségével parmezánsajtot forgácsolok a tetejére,  friss petrezselyemmel és bébicékla levelekkel díszítem. 

12_brokkolikremleves.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr508123206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Gyuláné Erzsike 2016.01.12. 14:28:20

Nagyon tetszik a recept. Én egyszerűbben készítem, de most jó ötletet kaptam, hogy krumpli hozzáadásával dúsabb lesz a leves. A tetejére levesgyöngyöt raktam, ezt az unokám imádja, mert kirakja belőle a nevét. Magam is rakok fel recepteket a www.batornyul.blog.hu oldalon. (megjegyzem: csak sokat és örömmel főző nagyi vagyok és nem gasztroblogger, tehát extra dolgok nincsenek, bár Stokinger Zoltán gasztroblogger is gratulált, amikor elértem nemrég a 40.000. látogatót.)
Nagyon sok sikert és ezután többször is benézek az oldalra.

Citrom Disznó 2016.01.13. 21:59:12

@Takács Gyuláné Erzsike: Köszönjük a kedves hozzászólást. :))

Lipher Tamás 2016.01.15. 07:53:10

Frankó a recept, lehet el is készítem hamarosan, bár én speciel annyira nem értek a levesekhez, de talán menni fog, nem tűnik ördöngősségnek!