Kung pao csirke zöldbanán lisztes burgonyafánkkal

2015. október 05. - Citrom Disznó

18_kung_pao.jpg

A kínaival úgy vagyok, hogy egy évben egyszer megkívánom. Ezúttal otthon futottunk neki az egyik klasszikusnak, a kung pao csirkének. Persze néhány ponton belevittük a saját elképzeléseinket is. Én például nem vagyok oda a rizsért, így a körete burgonyafánk lett, amihez zöldbanán lisztet használtunk. A földimogyoró nagy ellenségem, így egyértelmű volt, hogy az sem kerülhet a tányérra. Helyette finom, pörkölt kesudió és egy kis fekete szezámmag biztosította a ropogósságot az ételben. Nagyon elégedettek voltunk a végeredménnyel. :)

M.

 

Hozzávalók:

750 g csirkemell

A páchoz:

1,5 evőkanál fehérbor
1,5 evőkanál sötét szójaszósz
1,5 evőkanál szezámolaj
1,5 evőkanál keményítő
2 gerezd fokhagyma

A szószhoz:

3 teáskanál barnacukor
200 g fehérbor
1,5 evőkanál sötét szójaszósz
1,5 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál fehérborecet
4 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
chili

0,5 evőkanál keményítő kevés vízzel elkeverve
300 g víz

pörkölt, sós kesudió
fekete szezám
újhagyma
borsócsíra

A burgonyafánkhoz:

450 g (maradék) krumplipüré
1 db tojás
100 g zöldbanán liszt
repceolaj a sütéshez

Elkészítése:

A kockákra vágott csirkemellet bepácolom. Ráöntöm a száraz fehérbort, a szójaszószt, a szezámolajat, és rászórom a keményítőt. 

1_kung_pao.jpg

A zúzott fokhagyma is a csirkére kerül. Így pácolódhat a hűtőben akár két napig is, de néhány óra múlva már alkalmas a lesütésre. 

2_kung_pao.jpg

A fekete szezámot serpenyőben óvatosan kipattogatom, megpirítom vigyázva, ne égjen meg. Tálaláskor ezzel szórom majd meg az ételt. 

szezam.jpg

Elkészítem a burgonyafánkot. A krumplipürébe ütöm a tojásokat, beleszórom a banánlisztet, és jól elkeverem.

3_kung_pao.jpg

Ha szükséges sózom, kanál és villa segítségével megformázom a tenyeremben a fánkocskákat.

4_kung_pao.jpg

Közepesen forró repceolajban kisütöm azokat. Ha megsültek konyhai papírtörlőre szedem, ez a felesleges olajat felszívja róla.  

5_kung_pao.jpg

Egy serpenyőben lepirítom a bepácolt csirkemell kockákat. Sózom, borsozom. 

6_kung_pao.jpg

Egy másik serpenyőben nádcukrot karamellizálok.

7_kung_pao.jpg

Felöntöm fehérborral.

8_kung_pao.jpg

Beleöntöm a szójaszószt, a szezámolajat, a fehér balzsamecetet. 

9_kung_pao.jpg

Beleteszem az újhagymadarabokat és a finomra vágott fokhagymát.

10_kung_pao.jpg

Belekerül egy kis házi chilipaszta is.

11_kung_pao.jpg

Ha már kellően összeforrt, keményítős vízzel sűrítem a mártást. 

12_kung_pao.jpg

Sózom.

13_kung_pao.jpg

Beleteszem a pácolt, és már lepirított csirkemell kockákat.

14_kung_pao.jpg

Jól összeforralom. 

15_kung_pao.jpg

Tálaláskor a ragu tetejére kerül, a pörkölt kesudió, a vágott újhagyma zöldje, és a pörkölt fekete szezám. 

16_kung_pao.jpg

Mellé kerülnek a banánlisztes burgonyafánkocskák és egy kis borsóhajtás dekorációként. 

17_kung_pao.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr637762366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.10.06. 11:15:50

KLASSZ/ AKURATUS. JOBBNAK TUNIK MINT AZ ITTENI PEKINGI VERZIO! Persze a fank klassz, ded ezt akkor is csak rizzsel tudom enni :)