Fügelekvár

2015. október 02. - Citrom Disznó

6_fuge_lekvar.jpg

Rengeteg füge termett az idén, pedig csak egyetlen fügefánk van, ebben az évben nagyon jól érezte magát a fácska, kétszer is beérlelte a édes terméseit. Több héten keresztül, szakaszosan érnek rajta a fügék, ezért a felhasználását, tartósítását is szakaszosan kell végeznem.  A fügelekvár mártások alkotórészeként, fagylaltokhoz, süteményekbe remekül felhasználható.

W.

Hozzávalók: 

250 g zöld füge
50g xilit
fél citrom leve

Elkészítés: 

Kiválogatom a fügéket. Csak egészséges, érett fügéket használok fel.

1_fuge_lekvar.jpg

Félbevágom a fügéket, meggyőződöm róla, hogy a belül is egészségesek és rovarmentesek.

2_fuge_lekvar.jpg

Ráteszem a cukrot, a citromlevet, egy kevés sót, és lassan forralom. 

3_fuge_lekvar.jpg

Néhány perc főzés után rúdmixerrel rövid ideig pépesítem, nem szabad hosszan pörgetni, mert ha szétmennek a magok, abból nem kívánt, kellemetlen ízek kerülhetnek a lekváromba. 

4_fuge_lekvar.jpg

Még forrón, forrázással csíramentesített üvegbe teszem. 

5_fuge_lekvar.jpg

Hamar lezárom a szintén forrázott, csíramentes kupakkal. 

7_fuge_lekvar.jpg

Főztem, fotóztam, győztem! - A Citromdisznó gasztroblog és a Ristorante Krizia közös nyereményjátéka

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr17866418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 20:39:50

Legközelebb adj hozzá 2-3 evőkanál minőségi kakaót is, és máris elkészült a fügecsoki! Isteni íz! Esetleg a citromot ekkor elhagyhatod.

Citrom Disznó 2015.10.12. 09:05:45

@Andrass9: Köszi a tippet, ki fogjuk próbálni.