Banánlekvár

2015. szeptember 30. - Citrom Disznó

8_banan_lekvar.jpg

A banán nem a legmegszokottabb lekvár alapanyag. Gondolhatnánk, hogy nincsen sok értelme, hiszen egész évben kapható, közel azonos áron. Viszont előfordulhat, hogy nem fogy el időben a megvásárolt gyümölcs, a túlérés veszélye kezdi fenyegetni a banánkészletünket. Pont az ilyen, jó érett banán szükséges ehhez a lekvárhoz, ami néhány perc alatt el is készül. Édes és krémes, kitűnő kalácsra kenve, de felhasználhatjuk különböző édességek, mártások elkészítéséhez is.

M. 

1_banan_lekvar.jpg

Hozzávalók:

600 g érett banán
60 g xilit
fél citrom leve

Elkészítése:

Levetkőztetem a banánokat, nagyobb darabokra töröm, és egy lábosba teszem.

2_banan_lekvar.jpg

Hozzáadom egy fél citrom levét.

3_banan_lekvar.jpg

Beleszórom a xilitet.

4_banan_lekvar.jpg

Tekerek bele egy pici sót.

5_banan_lekvar.jpg

1-2 percig főzöm csak. Úgy szeretem, ha még darabos. A tűzről levéve, még forrón, forrázva csíramentesített csatos üvegbe szedem a lekvárt.

6_banan_lekvar.jpg

Igazán tetszetős az üveg lezárása után. :)

7_banan_lekvar.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr947807244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.30. 08:34:37

Bocs, de mi köze a lekvárnak ahhoz, hogy az alapanyag kapható-e egész évben vagy sem?
Némileg eltérő a felhasználás.

Sol Durka 2015.09.30. 16:57:23

Bocs, de ez a recept nekem olyan erőltetettnek tűnik. Nem szólva arról, hogy a banán értékes vitaminjai lekvárként tönkremennek. Sütiben jobban el tudom képzelni..

Citrom Disznó 2015.10.01. 09:36:38

@Hóhér az utolsó barátod: A felhasználás eltérő, de lekvárt nem csak emiatt főznek, hanem tartósítás miatt is.

Citrom Disznó 2015.10.01. 10:00:53

@Sol Durka: Nem gondolnám erőltetettnek. Én például nem szeretem a túl érett banánt, de sajnálnám kidobni, így a későbbiekben még fel tudom használni különböző desszertekhez.

Teppei 2019.11.15. 15:00:41

Pont egy ilyen receptet kerestem. Tökéletes, ugyanis pillanatok alatt elkészült a tényleg banán ízű banánlekvár. Semmi cirkusz vele, köszi! :)