Mandulás pisztráng citromos krumplipürével és zöldségnyárssal

2015. szeptember 28. - Citrom Disznó

18_mandulas_pisztrang.jpg

Egy pisztráng tenyésztő telepen jártunk, ahol a csermely halkan zúgott. Vettünk frisset és füstöltet is. Ízletes könnyen elkészíthető hal és mindemellett nagyon szép színű, mintázottságú és felépítésű állat, valóban surran mint a nyíl,  saját szemünkkel láttuk. 

W.

1_mandulas_pisztrang.jpg

Hozzávalók:

2 db pisztráng
2 szelet citrom
2 ág rozmaring
1 gerezd fokhagyma

A citromos krumplipüréhez:

500 g krumpli
fél citrom leve és héja
150 g tej
30 g vaj

A nyársakhoz:

1 cső kukorica
8 szem gomba
paprikák
olívaolaj

A szóráshoz:

40 g mandula
20 g vaj
néhány csepp citromlé

Elkészítés: 

A citromos krumplipürével kezdek. A meghámozott összevágott krumplit enyhén sós vízben megfőzöm.

2_mandulas_pisztrang.jpg

Ha megfőtt leszűröm, a főzővizét nem öntöm ki, hisz rengeteg dologra felhasználható, például levesek, főzelékek, mártások felöntésére kitűnő lehet. Vajjal dúsítom a krumplipürémet.

3_mandulas_pisztrang.jpg

Folyamatos törés, habosítás mellett beleöntöm a meglangyosított tejet is.

4_mandulas_pisztrang.jpg

Ha kellően egynemű és habos, akkor kerül bele a kezeletlen citrom héja és leve.

5_mandulas_pisztrang.jpg

Ezek után elkészítem a zöldségnyársat. Kukoricacsőből vágott szeleteket, gombát, színes paprika darabokat fűzök bambusznyársra.

6_mandulas_pisztrang.jpg

Szépen sorakoznak az előkészített nyársaim.

7_mandulas_pisztrang.jpg

Extra szűz olivaolajon kezdem sütni, közben sózom.

8_mandulas_pisztrang.jpg

Alufóliával lefedve folytatom a sütést, hogy átpárolódjon, de ne puhuljanak meg teljesen a zöldségek, néhány perc alatt elkészül.

9_mandulas_pisztrang.jpg

A pisztrángokat előkészítem. Kés segítségével lepikkelyezem, és kiveszem a szemüket, a szem durroghat fröcsöghet sütés közben, no meg, ha elkészül a hal, akkor már nem csillog benne az értelem olyan szépen, mint amikor még friss. 

10_mandulas_pisztrang.jpg

A hasüregüket citromkarikákkal, fokhagymaszeletekkel,  rozmaringággal rakom meg, és sózom. Sütéskor jól átgőzölődik a fűszerekkel. 

11_mandulas_pisztrang.jpg

Vajat olvasztok, addig hevítem, hogy éppen elkezdjen karamellizálódni a benne található tejcukor, és azon kezdem meg a pisztráng sütését.

12_mandulas_pisztrang.jpg

Dobok mellé néhány szem koktélparadicsomot, bő termés van belőle idén a kertben. 

13_mandulas_pisztrang.jpg

Mindkét oldalukat szép aranybarnára sütöm.

14_mandulas_pisztrang.jpg

Ha készen vannak a pisztrángok, kiveszem őket a vajból. A serpenyőben maradt halas vajban megpirítom a mandulaszeleteket, sózom, és citromlével ízesítem.

15_mandulas_pisztrang.jpg

Tálaláskor ezt szórom a pisztrángok ropogós bőrére, hogy még tovább fokozzam a pörzsös ízélményt.

16_mandulas_pisztrang.jpg

Remek és könnyű vacsora kerekedett a halacskákból.

17_mandulas_pisztrang.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr247674422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.