Bazsalikom pesto - classic

2015. szeptember 08. - Citrom Disznó

7_pesto.jpg

Az idei bazsalikom termés nagyon bőséges volt, így nem maradhat ki a klasszikus pesto elkészítése. A fenyőmag és a parmezán miatt nem egy olcsó mulatság, de sokkal frissebb, finomabb, mint a bolti változatok. Hűtőben 1-2 hétig eláll, ha nem fogyna el, akkor le is lehet fagyasztani.
Számtalan módon felhasználható: tésztaételekhez, pizzákhoz, csirkéhez, pulykához, egyes halakhoz. Elkeverhetjük joghurttal, így remek mártogatóst vagy salátaöntetet kapunk, de krémsajtot is ízesethetünk vele.

1_pesto.jpg

Hozzávalók:

100 g bazsalikom
30 g parmezán
25 g fenyőmag
15 g fokhagyma
150 g extra szűz olívaolaj

bors

Elkészítése:

A friss bazsalikom leveleket letépkedem a szárról, a hozzávalókat pontosan kimérem.

2_pesto.jpg

Aprítógépbe teszem a parmezánt, a fokhagymát és a fenyőmagot, majd ráöntöm az extra szűz olívaolajat.

3_pesto.jpg

A bazsalikomot több részletben hozzáadva pürésítem az alapanyagokat, majd ízestem sóval és borssal a pestot. A bazsalikommal már nem szabad sokáig pörgetni mert bemelegedhet a surlódástól, és akkor elveszíti a szép élénkzöld színét.

4_pesto.jpg

Üvegbe kanalazom, és felhasználásig hűtőben tartom.

5_pesto.jpg

Érdemes valamihez nekiütögetni az üveg fenekét a töltögetés közben, hogy a légbuborékok el tudjanak távozni, így hosszabb ideig megőrzi élénk zöld színét.

6_pesto.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr747762486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Grana Padano - avagy a "szegény ember parmezánja" 2015.09.29. 13:30:40

Híresek az olasz sajtok - közülük pedig különösen ismertté várt néhány, melyek alapvetően meghatározzák az általános műveltséget az olasz konyháról szerte a világon. Nincs olyan ember, akinek ne jutna eszébe a Mozzarella, vagy a Parmigiano Reggiano, ma...

Trackback: Grana Padano - avagy a "szegény ember parmezánja" 2015.09.29. 13:25:05

Híresek az olasz sajtok - közülük pedig különösen ismertté várt néhány, melyek alapvetően meghatározzák az általános műveltséget az olasz konyháról szerte a világon. Nincs olyan ember, akinek ne jutna eszébe a Mozzarella, vagy a Parmigiano Reggiano, ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.