Bacon jam

2015. szeptember 02. - Citrom Disznó

10_bacon_jam.jpg

A tepertőkrém után szabadon: itt a kenyérre kenhető szalonna. Kedvünk szerint ízesíthetjük, de ami nem maradhat ki belőle a bacon-ön túl az a hagyma és a fokhagyma. Kell bele még valami savanyú és édes is. Savanyúnak a legjobb a balzsamecet, édesnek mehet melasz, barnacukor vagy méz is. Egy pici gyümölcsösség sem árt, amit most egy fél almával oldottam meg, de alma cidert is jó lett volna hozzálöttyinteni. A kert tele van oregánóval, így ezúttal azzal fűszereztem, de rozmaring, zsálya, bazsalikom vagy kakukkfű is remek lett volna. Ez a krém egy igazi ízrobbanás, friss, ropogós kenyérre kenve nem lehet abbahagyni.

M.

1_bacon_jam.jpg

Hozzávalók:

450 g bacon
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél alma
1 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
bors
2 nagy szál friss oregánó

Elkészítése:

A bacont elkezdem pirítani.

2_bacon_jam.jpg

Különösen fontos, hogy a hőfok magas legyen, ha bolti csomagolt baconnel készítem, hiszen a benne található víznek, gyorsan el kell párolognia, hogy szépen piruljanak a darabkák.

3_bacon_jam.jpg

Ha már kezd szép színe lenni, hozzádobom a hagymát és a fokhagymát.

4_bacon_jam.jpg

Hagyom összepirulni, majd jöhet a fűszerezés. Frissen őrölt bors, méz, balzsamecet kerül a serpenyőbe, végül a a fél alma felkockázva. Ettől lesz igazán különleges.

5_bacon_jam.jpg

Az utolsó pillanatban szórom bele az oregánó leveleket.

6_bacon_jam.jpg

Átkanalazom egy edénybe, aminek kellően magas a fala. 

7_bacon_jam.jpg

Néhányszor megpörgetem benne a rúdmixert, de nem az a cél, hogy teljesen elpürésítsem, úgy az igazi, ha darabos marad.

8_bacon_jam.jpg

Ismét átkanalazom, ezúttal egy befőttesüvegbe, és hűtőszekrénybe teszem dermedni. Bevallom én már forrón is megkentem vele 1-2 szelet bagettet. :)

9_bacon_jam.jpg

Friss, ropogós kenyérre kentük, feldobtuk a látványt koktélparadicsommal és néhány levél oregánóval. Pazar vacsora volt. :)

11_bacon_jam.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr707732640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stel 2015.09.02. 20:26:54

azta, nagyon jól hangzik :D van valami sejtésed, hogy mennyi ideig áll el hűtőben? szereti a család a szalonnás dolgokat, de azért 45 dekányi nem fogy el egy nap alatt...

fuszujka 2015.09.02. 20:51:20

Úristen, hát ezt biztos, hogy megcsinálom!

Citrom Disznó 2015.09.02. 20:52:44

@Stel: Köszi. :) Több, mint egy hete van egy adag a hűtőben, semmi baja. :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.09.02. 22:17:34

Hát ez tényleg jó recept! Először azt hitte, a zsírt akarod valamivel helyettesíteni, de ez tényleg jó.
A fotókért meg külön gratulálok: végre értelmes és megfelelő módon készített, kiváló fényképekkel illusztrált a recept.