Bűbáj kalács

2015. augusztus 25. - Citrom Disznó

15_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Szerintem káprázatos ez a kalács: légies, foszlós, pihe-puha. Éppen ezért készítem nagyon ritkán, hiszen seperc alatt elfogy. A tölteléke a végtelenségig variálható. Ez a málnás, étcsokis, kesudiós változat az egyik nagy kedvencünk. Minden falatban keveredik az édeskés kalács, a savanykás gyümölcs, a kesernyés étcsoki és a sós kesu. Nem érdemes bármit is rákenni, egy nagy pohár finom házi tej szükségeltetik csak mellé.

M. 

Hozzávalók:

25 g liszt (BL80)
125 ml víz

370 g liszt (BL80)
1 zacskó instant élesztő
55 g porcukor
5 g só
1 tojás
125 ml tej
30 g vaj

100 g málna
80 g étcsoki
60 g sós, pörkölt kesudió

1 tojás sárgája a kenéshez

Elkészítése:

A 25 g lisztet és 125 ml vizet elkeverem és felmelegítem. Nem kell főzni, ahogy egy hígabb puding állagot elér, már le is veszem, és teljesen kihűtöm. (Általában előző nap elkészítem, és hűtőben tartom felhasználásig.) 

1_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Egy keverőtálba szórom a lisztet, élesztőt, porcukrot és a sót.

2_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Mehet bele a tojás, a tej és az előzőleg elkészített lisztes, vizes keverék is. Utóbbitól lesz könnyű, foszlós a kalács.

4_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Elkezdem gyúrni, ha a tészta kezd összeállni beleszórom a vajat is.

5_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Ez a tészta nem az az edény falától elválós fajta. Picit lágy és ragadós. Lisztezett deszkára borítom, a tetejét megszórom liszttel, és néhány mozdulattal cipót formázok belőle. A tetejét ismét meghintem liszttel, és konyharuhával letakarva pihentetem meleg helyen 45 percig.

6_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Ha megkelt, nyújtom 7-8 mm vastagra és téglalap alakúra, figyelembe véve a sütőformám nagyságát is.

8_kalacs_malna_kesu_csoki.jpgA felszínét megszórom málnával, étcsokival és kesudióval.

9_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Feltekerem.

10_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

A széleit aláhajtom.

11_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Egy formát kibélelek szilikonos sütőpapírral, és kikenem vajjal. A tekercset az így előkészített formába teszem, és tojássárgájával kenem le. Pihentetem újabb 45 percig. Közben a sütőt előmelegítem 160-170 fokra.

12_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Mielőtt a sütőbe tolom, ismét kenek rá egy réteg sárgáját. Körülbelül 50 percig kell sütni.

13_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Ha megsült, a teteje szépen megbarnult, rácsra teszem, és megvárom, amíg legalább langyosra hűl.

14_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

Hmm. :)

16_kalacs_malna_kesu_csoki.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr467725376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.