Lotyólekvár

2015. augusztus 22. - Citrom Disznó

1_lotyoszilva.jpg

A lotyószilva, közismertebb nevén fosóka, ismeretlenebb nevén mirabella egy igen összetett ízű, erősen savanykás gyümölcs. Az emberek nem tartják sokra, hagyják lepotyogni a fa alá, de én előszeretettel szoktam szemezgetni a gyümölccsel roskadásig telt fákról. Kedvelem, ahogy felépül, kiteljesedik az íze a számban. Amikor szétharapom, akkor először az édes, gyümölcsös ízek öntik el az ízlelőbimbókat, ahogy elkezdem rágni a mag körüli savanykásabb réteg keveredik az első édes réteggel. Ha kiköptem a magját akkor rágok oda neki bátrabban, ami azt eredményezi, hogy a héja is aprításra kerül a fogam alatt, amiből aztán tényleg igen durva savak szivárognak elő. Egyszóval izgalmas számomra az összetettsége, és a fiatalkori szabadságérzetemet is előlibbenti. Vásárolni igen ritkán lehet, talán eddig két alkalommal láttam a piacon a kofasoron. Mi sem vásároltuk hanem magunk szedtük. Szedése könnyű, alacsony termetű, cserjeszerű a növény, szinte nyújtja a gyümölcseit: "szedjél le, egyél meg, főzz belőlem lekvárt, csak ne kelljen értelmetlenül elrohadnom a fa alatt". Megsajnáltuk szegényt, szedtünk egy kisebb kosárnyit róla. Jól használható mártásokhoz, süteményekhez, már kézműves bonbonban is találkoztam vele.

 W.

Hozzávalók:

1500 g lotyószilva
200 g cukor vagy xilit

Elkészítése:

A megmosott gyümölcsöt fazékba szórom.

2_lotyoszilva.jpg

Ráteszem a cukrot.

3_lotyoszilva.jpg

Elkezdem melegíteni, ha már elég levet enged keverni sem igen kell. Forralom néhány percig. A szilvácskák kibújnak a héjukból, lefőnek a magjukról.

4_lotyoszilva.jpg

Szitán átpasszírozom, megszabadítom a lekvárt a magoktól és a túlzottan savas szilvahéjaktól. 

5_lotyoszilva.jpg

Forrón kifőzött üvegekbe töltöm, és lezárom.

6_lotyoszilva.jpg

Vízfürdőben csíramentesítem. 60-70 percig hagyom a gyöngyöző vízben az üvegeket, nem forralom lobogva.

13_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Sokáig eláll a polcon, legutóbb hidegen készült túrógombóchoz használtuk fel mártásként. 

7_lotyoszilva.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr647637488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2015.08.23. 18:58:04

Én a fosószilvát sárgadinnyével szoktam összefőzni lekvárnak, úgy még mókásabb.

Itality 2015.08.25. 21:57:09

de jó! végre látom, h hogyan is megy a nedves dunszt! köszi!