Sült hekk rösztivel és paradicsomsalátával

2015. július 23. - Citrom Disznó

16_hekk.jpg

A vízpartokon fellelhető egyik fő büféétel a lángos, a gofri, a főtt kukorica, a palacsinta mellett a paprikás lisztbe forgatott sült hekk. Megláttuk, megkívántuk, be is álltunk a sorba, de amikor megpillantottuk a pakurára emlékeztető olaj színét, amiből kiemelték az amúgy szenzációsan kinéző nagydarab hekkeket, úgy döntöttünk nem vállaljuk be ezt a dioxin terhelést. Elkészítettük magunk, így legalább egy remek paradicsomsalátát és egy újkrumplis rösztit is rittyentettünk mellé. 

W.

Hozzávalók:


2 db hekk

citrom
liszt
fűszerpaprika
repceolaj a sütéshez

A rösztihez:

500 g újkrumpli
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma

bors

A paradicsomsalátához:

400 g pardicsom
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
méz
olívaolaj
fehér balzsamecet

bors
petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A megtisztított hekkek hasüregébe egy fél citromkarikát teszek, és megsózom a halakat. Kicsit állni hagyom, had szívódjon be a só.

1_hekk.jpg

Ezalatt lereszelem az újkrumplit a rösztihez.

2_hekk.jpg

Belekerül a finomra vágott fokhagyma, a só, a bors. 

3_hekk.jpg

A tojásokat is alaposan elkeverem a masszában.

4_hekk.jpg

Pogácsaszaggató segítségével megformázom a rösztiket az enyhén olajozott teflon serpenyőmben.

5_hekk.jpg

Mindkét oldalukat közepes lángon pirosra sütöm

6_hekk.jpg

Következzék a paradicsom saláta. Szépek ugye?

7_hekk.jpg

Felkarikázom a paradicsomféléket.

8_hekk.jpg

Sózom, borsozom, megcsurgatom mézzel, és ráteszem az apróra vágott fokhagymát. 

9_hekk.jpg

Rákerül az apróra vágott lilahagyma, a fehér balzsamecet, a petrezselyemzöldje és az olívaolaj.

10_hekk.jpg

Remekül néz ki, amire a hal megsül addigra jól összeérnek az ízek a salátában.

11_hekk.jpg

A halsütéshez összekeverem a lisztet a fűszerpaprikával.

12_hekk.jpg

Alaposan meghempergetem a halat a paprikás lisztben, úgy hogy mindenhol jól befedje.

13_hekk.jpg

Egy serpenyőben repceolajat melegítek. 

14_hekk.jpg

Ha elérte a kellő hőfokot beleteszem sülni a hekket. Mindkét oldalát pirosra sütöm, nem kell rohanni a sütéssel, had gőzölje át a belsejét a citrom rendesen. Ha megsült, papírtörtőre teszem, hogy a felesleges olajat le tudja róla itatni.

15_hekk.jpg

Még forrón tálalom, akkor finom ha ropog a bőre, omlik a húsa.

17_hekk.jpg

Remek lett, bár nem titkolt célunk a hazai halfajták népszerűsítése, a jövőben várhatóak keszeg, ponty, harcsa, busa, amur ételek a Citromdisznón. 

18_hekk.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr397626190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senior58 2015.07.26. 10:00:12

Gratula!
Nagyon jó összeállítás és biztos finom is! Nekem a röszti valahogy kilóg a képből de ez csak az én véleményem... Meg egyébként én hagyományosan, ropogós héjú, foszlós friss kenyérrel és kovászos uborkával szeretem, meg utána egy sör..., a balatonföldvári mólón, tudom konzervatív gondolkodás. :))
De egyszer megpróbálom ezt a rösztis verziót is. Érdekes. :)