Vaníliás sárgabaracklekvár

2015. július 16. - Citrom Disznó

0_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

A sárgabarack lekvár az egyik kedvenc lekvárom, benne a nyári forróság, a kerti rovardongás, a hamvas édes bársonyosság. Rengeteg gyermekkori emlékem kötődik ehhez a gyümölcshöz. Facsemete vásárlás, annak közös elültetése, a már termőre fordult fák gyümölcsének óvatos szüretelése. Kizárólag éretten lehetett leszedni a barackot a fáról, amikor a legtöbb aromaanyagot tartalmazzák a szemek, amikor a savak és a cukrok éppen optimális arányban hozzák létre igéző harmóniájukat a héj alatt, és már igen puhák és langyosak a napsütéstől. A lepotyogott és nem teljesen tökéletes szemek összegyűjtése cefrének, amiből pálinka készült, a közös lekvárfőzés az ég alatt, vagy a nyári konyhában. Egy szóval csupa kedves emlék. Ezek mellé most egy darab vaníliát is tettünk az üvegbe, hogy még finomabb legyen.

W.

1_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Hozzávalók:

450 g sárgabarack
60 g xilit vagy cukor
4 cm vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítése:

A barackokat kimagozom.

2_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Felkockázom.

3_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

A felkockázott barackot lemérem, és elfelezem.

4_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Az egyik felét fazékba teszem a cukorral vagy xilittel.

5_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

 Ha felforrt, hozzáadom a vaníliarúd belsejét.

6_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Egy rövid forralás után, botmixerrel pürésítem.

7_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Beleszórom a barack másik felét.

8_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Ismét forralom egy keveset, és már készen is van. Remekül mutatnak a lekvárban a vanília szemcsék, és az íze fergeteges.

9_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

A lekvárt forrón, tisztára mosott üvegbe szedem. 

10_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Szorosan rátekerem a kupakot.

11_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

 Vízfürdőbe állítom, néhány egyéb kísérleti lekvár és szörp társaságában.

12_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Felöntöm, úgy hogy a víz teljesen ellepje. Forrás közeli állapotban tartom a vízfürdőt 90 percen keresztül. Nem forralom zubogtatva, csak éppen gyöngyözzön a víz.

13_vanilias_sargabarcklekvar.jpg

Az így elkészült üvegek sokáig megőrzik tartalmuk frissességét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr197618492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.07.17. 13:22:50

A legtöbb receptél grammokban adják a mennyiséget, miért? Baracklekvárnál maradok a mamám receptjénél. Semmi plusz, csak barack, és cukor, no meg dunsztolás. :)