Zölddió fűszeres szirupban

2015. július 15. - Citrom Disznó

19_zolddio_befott.jpg

A zöld dió különleges csemege, kicsit időigényes az elkészítése, de megéri vele bíbelődni, mert a végeredmény roppanós állaga, kesernyésen, citrusosan édeskés, fűszeres íze rengeteg ételnek lehet jó kiegészítője. Szárnyasok májához, vadakhoz, sajtokhoz, zöldségfélékhez, halakhoz, édességekhez remekül illeszthető finomság.

W.

Ellenőrzöm a dió érettségi szintjét, ha könnyedén át tudom szúrni egy fogpiszkálóval, akkor még nem alakult ki a csonthéj, remek alapanyag a befőzéshez.

1_zolddio_lekvar.jpg.

Hozzávalók:

500 g zölddió (hámozva)

400 g víz
4 g citromsav

500 g víz
400 g cukor
4 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
fél citrom hámozott héja

Elkészítése:

Lehámozom a zöld diók külső héjrétegét. Mindenképpen kesztyűt használok, mert hetekre megszínezi a bőrt, lemoshatatlan.

2_zolddio_lekvar.jpg

Befőttesüvegbe teszem, felöntöm vízzel. Minden nap lecserélem a vizet 12 napon keresztül. Ez idő alatt hűtőszekrényben tartom. 

3_zolddio_befott.jpg

Eljött az utolsó vízcsere ideje.

4_zolddio_befott.jpg

Minden diót villával háromszor megszúrok, hogy a szirup könnyedén átjárhassa az egészet.

5_zolddio_befott.jpg

Egy fazékba öntöm a diókat.

6_zolddio_befott.jpg

Rászórom a citromsavat, felöntöm a 400 g vízzel, és 15 percig főzöm.

7_zolddio_befott.jpg

Leszűröm. A citromsavas vizet kiöntöm.

8_zolddio_befott.jpg

Egy edénybe beleöntöm az 500 g vizet.

9_zolddio_befott.jpg

A cukrot.

10_zolddio_befott.jpg

Beleteszem a szegfűszeget és a fahéjat. 

11_zolddio_befott.jpg

Egy fél kezeletlen citrom lehámozott héját.

12_zolddio_befott.jpg

Fél citrom levét.

13_zolddio_befott.jpg

Mindezt a már leforrázott zöld diókkal együtt felfőzöm, és lassan forralom 10 percig, majd egy napra félreteszem.

14_zolddio_befott.jpg

Másnap megint főzöm a szirupban a diókat 10 percig, és félreteszem. Ezt megismétlem még 3 napon keresztül. 

15_zolddio_befott.jpg

Az elkészült diókat még forrón üvegbe teszem.

16_zolddio_befott.jpg

Ráöntöm a forró szirupot, amiben főtt.

17_zolddio_befott.jpg

Lezárom az üveget. Hosszú ideig eláll a polcon. Magas cukortartalma miatt további csíramentesítésre nincs szükség.

18_zolddio_befott.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr157578526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.07.16. 09:49:54

Érdekes, még sehol se láttam, hogy valaki hámozná a diót. Egyébként én egyszer csináltam (a recept majdnem teljesen ugyanez), de valószínűleg már túl öreg volt a dió (bár én könnyen átszúrtam a teszteléskor), ezért kellemetlen lett a végeredmény, kicsit szálkás, nem jó állagú. A szirupom is visszahígult állás közben.