Disznósajt házilag

2015. július 14. - Citrom Disznó

23_malacsajt.jpg

Megkívántam egy kis disznósajtot. Friss zöldségekkel, lágy bélű, ropogós héjú kenyérrel akartam majszolni a naplementében, rizling fröccsöt iszogatva. Keresgéltem a piacon, hátha találok olyat, amiben nincsenek porcos részek, mert azokat nem kedvelem benne túlzottan, de nem találtam, így hát vettem egy malacfejet, és elkészítettem magam a rakott fejhúst porcok és nem kívánatos adalékanyagok nélkül. Az értékes ízekben gazdag főzővizéből egy remek ragulevest is készítettem.

W.

1_malacsajt.jpg

Hozzávalók:

2 fél malacfej
2 db vöröshagyma
1 fokhagyma
20 szem feketebors
fél marék só
1 db cseresznyepaprika
4 db macskapecs paprika
5-6 db babérlevél
zöldfűszerek  (zsálya,lestyán, rozmaring, bazsalikom)
víz

Elkészítése:

A malacfejeket megborotválom az esetlegesen rajta maradt szőröcskék, sörték maradéktalan eltávolítása érdekében.

2_malacsajt.jpg

A hagymákat félbevágom, így kerülnek majd a főzővízbe a többi fűszerrel.

3_malacsajt.jpg

A fél malacfejeket egy fazékba teszem.

5_malacsajt.jpg

Melléteszem a hagymát, fokhagymát, a zöldfűszereket, amiket a kertből hoztam be frissen (zsálya, bazsalikom, rozmaring, lestyán), valamint a babérleveleket és a borsszemeket.

6_malacsajt.jpg

Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.

10_malacsajt.jpg

Sózom.

11_malacsajt.jpg

Egy kis erős nem árthat meg.

12_malacsajt.jpg

Lassú tűzön puhára főzöm, ez körülbelül 3 órát vesz igénybe.

13_malacsajt.jpg

A malacfejeket kiveszem a főzővízből, és kihűtöm annyira, hogy állja a kezem a melegét.

15_malacsajt.jpg

A levet leszűröm, és félreteszem, hogy tárkonyos ragulevest csináljak belőle később.

16_malacsajt.jpg

A húst és a bőrt leszedem a csontról.

17_malacsajt.jpg

Nagyobb darabokra vágom a húst és a bőrt. A porcos részeket kidobom.

18_malacsajt.jpg

Kóstolás után sózom és borsozom még egy kicsit, ha szükséges. Rámelegítek kicsit, 60-70 fokosan kell hogy a formába kerüljön ahhoz, hogy szépen összekocsonyásodjon, amire kihűl. 

19_malacsajt.jpg

 Folpackozott formába teszem.

20_malacsajt.jpg

Nehéz fém súlyokat teszek a tetejére egy műanyagdobozban (kb. 4 kg), ennek köszönhetően légmentesre tömörödve köt meg. Ettől sajt a disznósajt.

21_malacsajt.jpg

Másnap délután kivettem a hűtőből, leszedtem a súlyokat. Íme a csodálatos végeredmény:

22_malacsajt.jpg

Remek vacsora kerekedett belőle. Meglett a naplemente és a fröccsöcske is hozzá.

24_malacsajt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr607618310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

&Rush 2015.07.14. 23:02:27

Életemben nem ettem disznósajtot, mert nem tudtam pontosan mi van benne. A cikked után most kezdhetek disznófejet vadaszni a henteseknél, mert ezt ki kell próbálnom.

Krumpli Bogart 2015.07.15. 08:14:48

Néztél a hőmérőre? :)

Őrült pirospaprika mé' nincs benne?