"Tépkedős tarja" zöldbabbal és bacon chips-szel

2015. július 06. - Citrom Disznó

17_tepkedos_tarja.jpg

Nagyon kedveljük a nagyobb darab húsokat zöldségágyon, hosszú időn át sütve elkészíteni. A hús így puha és szaftos lesz, ráadásul minimális munkával a húshoz tökéletesen passzoló mártás is elkészíthető az alatta megpuhult zöldségfélékből, és a sülés közben közéjük szivárgott értékes húsnedvekből. Ezúttal zsályát és köményt használtunk a fűszerezéshez, szerintünk remek párosítás.

M.

1_tepkedos_tarja.jpg

Hozzávalók:

1000 g csontos sertéstarja
őrölt kömény

bors

5 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
6 levél zsálya
100 g tejföl

500 g zöldbab
15 g vaj
1 teáskanál fokhagyma granulátum
200 g száraz fehérbor

bors

néhány szelet bacon

Elkészítése:

A húst bedörzsölöm a fűszerekkel: sóval, borssal és köménnyel.

2_tepkedos_tarja.jpg

A vöröshagymát nagyobb kockákra vágom, és egy tespibe szórom a fokhagymával együtt. Teszek rá néhány levél zsályát.

3_tepkedos_tarja.jpg

A húst a hagymára teszem, és alufólia alatt 150 fokon 3,5 órán át sütöm.

4_tepkedos_tarja.jpg

A hús ennyi idő alatt "rezgősre" sül.

5_tepkedos_tarja.jpg

A tarját átteszem egy tányérra, amíg a tepsi tartalmát átkanalazom egy késes aprítóba. Egy kevés szaftot meghagyok a hús locsolgatásához.

6_tepkedos_tarja.jpg

A húst visszateszem a tepsibe, meglocsolom néhány evőkanál szafttal, és ismét a sütőbe teszem.

7_tepkedos_tarja.jpg

180 fokon, a hőlégkeverést is rákapcsolva 20 perc alatt megpirítom, majd pihentetem 20-30 percet.

8_tepkedos_tarja.jpg

Közben elkészítem a mártást, azaz a tejföllel pürésítem a sült, hagymás keveréket.

9_tepkedos_tarja.jpg

A mártást felforralom, és tálalásig félreteszem.

10_tepkedos_tarja.jpg

Két szilikonos sütőpapír darab közé teszem a bacon szeleteket. Tányérra teszem, és a tetejére is teszek egyet súlynak. Mikrosütőben ropogósra sütöm. Ez körülbelül 4-5 perc, de többször ellenőrzöm. A tányérok is felforrósodnak, így csak óvatosan!

11_tepkedos_tarja.jpg

Ha megsült, papírtörlőre teszem, hogy a felesleges zsírt elszívja.

12_tepkedos_tarja.jpg

A zöldbabot megmosom, végeit levagdosom.

13_tepkedos_tarja.jpg

Vajat melegítek, rászórok egy teáskanálnyi fokhagyma granulátumot.

14_tepkedos_tarja.jpg

Ahogy felhabzik már dobom is rá a zöldbabot. Sózom, majd ráöntöm a száraz fehérbort, és néhány perc alatt készre párolom. Ahogy a bor elforrt már készen is van.

15_tepkedos_tarja.jpg

A húst tálalás előtt nagyobb daraboka tépem. A hosszú sütési időnek köszönhetően ez nagyon könnyen megy. A mártást újramelegítem, kanalazok belőle a tányérra, majd egy kupac húst teszek a közepére, a zöldbab is mellékerül. Végül rámorzsolok egy bacont, és egy másikat pedig a közepére "tűzök".

18_tepkedos_tarja.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr637602418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.