Majorannás csirke cukkini ropogóssal

2015. július 02. - Citrom Disznó

20_majorannas_csirke.jpg

A majorannás hús gyerekkori nagy kedvencem. Kicsit megreformálva készítettük el: a mártás selymes és nagyon ízes, ráadásul lisztmentes. A cukkini ropogós zabliszttel és zabpehellyel készült, így nyáron remek köret a megszokott tészta vagy rizs helyett. 

M.

1_majorannas_csirke.jpg

Hozzávalók:

A majorannás húshoz:

500 g csirkemell
50 g füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma
5 ág friss majoranna
200 g tejföl (20%-os)
tej
víz

bors

A cukkini ropogóshoz:

1 db cukkini
50 g zabliszt
50 g zabpehely
1 db tojás
2 gerezed fokhagyma

bors

metélőhagyma

Elkészítése:

A szalonnát felkockázom, és megpirítom.

2_majorannas_csirke.jpg

Hozzádobom vöröshagymát, amit szintén felkockáztam.

3_majorannas_csirke.jpg

Sózom és borsozom.

4_majorannas_csirke.jpg

A hagymát enyhén megpirítom, majd rászórom a paprikát.

5_majorannas_csirke_2.jpg

Belekerül a dijoni mustár is. 

5_majorannas_csirke.jpg

A serpenyőbe dobom a fokhagymát. Nem kell apróra vágni, hiszen a mártást pürésíteni fogom. 

6_majorannas_csirke.jpg

Az étel fő ízesítője, a friss majoranna következik.

7_majorannas_csirke.jpg

Pici vizet öntök rá. Akkor van készen, ha a hagyma megpuhult, ez idő alatt többször pótolom az elpárolgott vizet, de mindig csak egész keveset öntök rá.

8_majorannas_csirke.jpg

Közben a csirkemellet felszeletelem. Sózom, és borsozom, majd egy serpenyőben hirtelen, rövid idő alatt megpirítom.

9_majorannas_csirke.jpg

Ha a hagyma megpuhult, a majorannát eltávolítom, eddigre az ízét csodálatosan átadta.

10_majorannas_csirke.jpg

A hagymás keveréket egy aprítógépbe teszem, hozzákanalazom a tejfölt.

11_majorannas_csirke.jpg

Az így elkészült mártást a húsra öntöm.

12_majorannas_csirke.jpg

Ha túl sűrű, akkor pici tejjel higítom.

13_majorannas_csirke.jpg

Megkóstolom, sóval és borssal ízesítem, ha szükséges.

14_majorannas_csirke.jpg

A cukkini ropogóshoz az összes hozzávalót egy edénybe teszem.

15_majorannas_csirke.jpg

Alaposan összekeverem.

16_majorannas_csirke.jpg

A keveréket megformázom. Én kedvelem ezt a csepp formát, beletöltöm a keveréket, és egy lapátkanállal alányúlva, óvatosan a serpenyőbe csúsztatom, a formát pedig gyorsan leemelem róla, amíg át nem melegszik. Természetesen, ha valakinek nincs kedve ilyesmivel bíbelődni, egy kanál segítségével is adagolhatja a cukkinit a serpenyőbe.

17_majorannas_csirke.jpg

Kevés olajon megsütöm.

18_majorannas_csirke.jpg

Tálaláskor egy kevés metélőhagymával dobom fel a tányért. Isteni lett, hamar el is fogyott.

19_majorannas_csirke.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr67591812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2015.07.03. 12:55:11

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy a cukkinit nem kell-e kinyomkodni, mert mindig úgy járok, hogy túl vizes lesz, mert a só hatására vizet enged. Amikor sütöm széthullik a massza.
Üdv, Rita

Citrom Disznó 2015.07.03. 12:57:37

@Virágkötőrita: Szia! Én nem szoktam kinyomkodni, de nem is hagyom túl sokáig állni a cukkinis masszát. A zabliszt elég sok nedvességet fel tud szívni, nekem nem esett szét még sosem.
Üdv.
N.

púder fanni 2015.07.07. 08:13:37

Megfőztem vacsira és baromi finom volt! Ez a cukkinis tallér mennyei, tényleg telitalálat! :)
Köszi a receptet ;)

Citrom Disznó 2015.07.07. 08:18:30

@púder fanni: De jó, örülök, h ízlett. :) Szivi.