Kovászos spárga

2015. június 15. - Citrom Disznó

10_kovaszos_sparga.jpg

Szeretjük a spárgát grillezve, blansírozva köretnek, esetleg hollandi mártással, vagy levesként, saláták alkatrészeként, krémet is készítettük már belőle. Kipróbáltuk kovászolva (tejsavasan erjesztve) fergetegesen finom lett, roppanósságát, színét megőrizte, kellemesen savanykás csemegévé alakult néhány nap alatt. Még elcsíphetitek a szezon végét, készítsétek el Ti is. Megéri.

W.

1_kovaszos_sparga.jpg

Hozzávalók:

1 köteg zöld spárga
15 szem bors
0,5 csomag petrezselyemzöld
3 db macskapecs paprika
0,5 l víz
0,5 evőkanál só
1/6 evőkanál só
0,5 sercli (kenyércsücsök)

Elkészítése:

A spárgahajtások esetlegesen fás, szálas alsó rész levágom. (Nem dobom el, később felhasználom krémleves készítéshez.)

2_kovaszos_sparga.jpg

Hosszúkás befőttesüvegbe csúsztatom a spárgahajtásokat. 

3_kovaszos_sparga.jpg

Közéjük dugom a petrezselyemzöldjét. 

4_kovaszos_sparga.jpg

Beledobom a borsszemeket és a macskapecs paprikákat.

5_kovaszos_sparga.jpg

A fél evőkanál sót feloldom a vízben.

6_kovaszos_sparga.jpg

Felöntöm vele az üveget.

7_kovaszos_sparga.jpg

A serclit egy sűrű szövésű hálóba kötöm. (Erre azért van szükség, hogy amikor kellően megerjedt, maradéktalanul, morzsamentesen el tudjam távolítani a kenyeret.)

8_kovaszos_sparga.jpg

A spárga tetejére helyezem. Újra felöntöm, hagyom hogy jól megszívja magát a kenyér a sós lében. (Fontos hogy az erjedés teljes ideje alatt tele legyen az üveg, a kenyér ne száradjon ki, az erjedés során keletkező gázoktól a lé kipezseg, minden nap utána töltök enyhén sós vízzel.

9_kovaszos_sparga.jpg

Meleg helyen, a szabadban hagyom erjedni néhány napig, minden nap ellenőrzöm az erjedtségi szintjét, ha túl erjed a spárga elveszíti a ropogósságát. Az erjedési idő erősen függ a hőmérséklettől. Minél melegebb az idő, annál hamarabb elkészül a kovászolt spárgám.

10_kovaszos_sparga.jpg

Ha úgy ítélem meg, hogy elég ízes, savanykás a lé, és a spárga roppanós, de már eléggé átjárta a friss fűszeres íz, kiveszem a kenyeret, így az erjedés lelassul, ha lehűtöm akkor teljesen megáll.

11_kovaszos_sparga.jpg

Beleteszem a második adag, 1/6 evőkanál sót. A só is gátolja az üvegben maradt tejsavbaktériumok tevékenységét.

12_kovaszos_sparga.jpg

Ráteszem a kupakot, és lehűtöm. Hűtőszekrényben hónapokig eláll.

13_kovaszos_sparga.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr77543120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arany_ember 2015.06.16. 07:58:31

Tetszik a dolog, ki is fogom próbálni, de könyörgök, olyan, hogy macskapecs? Felénk a macskapöcse paprika, de ennek semmi értelme.
Vagy lemaradtam valamiről és felétek tényleg mondják a fütyire, hogy pecs???? :)

ivanhoe78 2015.06.16. 08:00:42

Ez nagyon jol nez ki. Cikk lementve, tuti kiprobalom.
Koszi

bonebear · http://cinca.blog.hu 2015.06.16. 08:00:47

1/6 evőkanálnyi sót hogyan kéne kimérni? Amúgy az ötlet nagyon jó, amint tudom, kipróbálom. :)

szamaritánus 2015.06.16. 09:33:40

@bonebear: az kb 3-4 gramm. amúgy egy fél kanál harmada, nem nehéz :D

funfun 2015.06.16. 09:33:45

Hónapokig eláll? Akkor a kovászos uborka is? Amúgy szerintem géz/háló helyett az is jó, ha az elkészült spárgáról/uborkáról leöntjük a levet egy kis lyukú szűrőn keresztül, és visszatöltjük az üvegbe.

ócskás 2015.06.21. 22:07:11

@funfun: igen ,a kovászos uborka is eláll hűtőben (még húsvétkor is ettük!),de "dunsztolva " is működik a dolog, bár lágyabb lesz.