Tempurált virágok rebarbarás eperdzsemmel

2015. június 04. - Citrom Disznó

tempura.jpg

A 16. században portugál szerzetesek terjesztették el Japánban ezt a bundázási módot, eleinte leginkább halakat, tengeri herkentyűket tempuráltak, aztán zöldségféléket is készítettek ezzel az eljárással, mára már szinte bármi a ropogós bundába kerülhet. Mi most tökvirágot, bodzavirágot, zsályavirágot készítettünk ezzel a módszerrel, mily szerencse, hogy ezek a növények egyszerre virágoznak, és ráadásul idén mind megtalálható a kertünkben.

W.

7_bodzas_kacsa.jpg

Hozzávalók:

120 g hideg finomliszt
200 g hideg víz
1 db tojássárgája
30 g keményítő

700 g repceolaj a sütéshez

bodzavirág
zsályavirág
tökvirág

Elkészítése:

Lehetőség szerint közvetlenül a sütés előtt vágom le a virágokat, hogy megőrizzék frissességüket. 

5_bodzas_kacsa.jpg

Bátran vághattok le virágokat a tökötökről, igaz abból a virágból sosem lesz termés, amit bevisztek a konyhába, viszont a növényen maradt fejlődő tököcskék több tápanyaghoz jutnak, hisz kevesebben lesznek, tekintsétek ezt hozamkorlátozásnak. :)))

6_bodzas_kacsa.jpg

170-180 fokosra melegítem az olajat.

10_bodzas_kacsa.jpg

A jeges vizet elkeverem a tojássárgájával, beleszórom a keményítővel elkevert, leszitált és fagyasztóban kihűtött lisztet. Az igazán könnyű és teljesen ropogós bunda kialakulásához szükséges a jéghideg massza. A massza sűrűségének beállításával változtathatom a bundaréteg vastagságát, értelemszerűen minél sűrűbb a massza, annál vastagabb lesz a bunda.

11_bodzas_kacsa.jpg

Az ujjbegyeimmel apró cseppeket ejtek a masszából a forró olajba, erre azért van szükség, mert akkor lesz szép a bunda, ha ezekre helyezem majd rá a masszába mártott virágaimat.

olaj.jpg

A zsályavirágot lisztben megforgatom. 

12_bodzas_kacsa.jpg

Belemártom a masszába.

13_bodzas_kacsa.jpg

Sülés közben átfordítom, hogy mindkét oldala jó ropogóssá váljon.

14_bodzas_kacsa.jpg

Ha megsültek, puha papírra helyezem őket, hogy a felesleges olajat elszívják a papírrétegek. 

15_bodzas_kacsa.jpg

 A tökvirágokkal is ugyanígy járok el. 

16_bodzas_kacsa.jpg

 A bodzavirágokkal sem teszek másképp.

17_bodzas_kacsa.jpg

Japán tradíciók szerint (vagy portugál?) egy félbehajtott papírdarabot teszek a tányérra, és erre halmozom a harsogva ropogós, bundázott virágaimat. Rebarbarás eperlekvárral tálaltam.

23_bodzas_kacsa.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr237515958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.