Lenmagos kenyér

2015. június 03. - Citrom Disznó

11_lenkenyer.jpg

Havonta több alkalommal sütünk mi magunk kenyeret ahelyett, hogy boltban vennénk meg. Egyrészt nagyon szeretünk kísérletezni, másrészt így nem kerül bele semmi olyasmi, amit nem szeretnénk. Ez az egyik kedvencünk. Lenes belül, lenes kívül, sőt még joghurt is került a tésztájába. 1_lenkenyer.jpg

Hozzávalók:

100 g őrölt lenmag
300 g finomliszt
300 g rétesliszt
35 g élesztő
240 g víz
180 g joghurt
10 g só
10 g cukor
lenmag a szóráshoz

Elkészítése:

Az élesztőt elkeverem a víz felével. 

2_kovasz.jpg

Hozzáadom a cukrot. 

3_kovasz.jpg

Annyi lisztet szórok bele, hogy sűrű palacsinta tészta állaga legyen.

4_kovasz.jpg

Pici lisztet szórok a tetejére, majd langyos helyen duplájára kelesztem.

5_kovasz.jpg

Összeállítom a tésztát a őrölt lenmagból, a kétféle lisztből, a kovászból, a joghurtból és a maradék vízből, és a sót is hozzáadom.

3_lenkenyer.jpg

Letakarva a duplájára kelesztem.

4_lenkenyer.jpg

Ha megkelt, két kenyeret formázok belőle. 

6_lenkenyer.jpg

Lespriccelem vízzel a kenyereket, és langyos helyen ismét a duplájára kelesztem.

7_lenkenyer.jpg

Megszóróm lenmaggal.

8_lenkenyer.jpg

Éles késsel ferde bemetszéseket ejtek a kenyér tetején.

9_lenkenyer.jpg

230 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tolom a kenyereket. Ilyenkor még spriccelek vizet a sütőtérbe. 15 perc elteltével visszaveszem a hőfokot 210-re, és bekapcsolom a hőlégkeverést, így sütöm további 20 percig, majd 5 percig maximum hőfokon. Ha megsült, rácson kihűtöm.

10_lenkenyer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr967493668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.