Spárgás créme brulée eperrel

2015. május 13. - Citrom Disznó

1_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Az eper és a spárga még egy desszertben is remekül passzol egymáshoz. Ideális választás ez azoknak, akik nem kedvelik a nagyon édes desszerteket, de a különleges ízkombinációkat annál inkább. A tavasz ízeit egy créme brulée ropogós és lágy rétegei közé csempésztük.

2_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Hozzávalók:

250 g eper
25 g porcukor (házilag őrölt)
nyolcad citrom leve
3 g keményítő
5 g víz

1 csomag zöld spárga középső harmada
300 g tej
120 g tejszín (mennyisége változhat)
30 g kristálycukor
3 centi vaníliarúd

5 db spárgafej
fél deci száraz fehérbor
3 csipet cukor

5 x fél szem eper
kristálycukor a brulée-k tetejére

Elkészítése:

A felkockázott epret felteszem melegedni a porcukorral. (A gyorsabb oldódás miatt használok porcukrot, csak egyet szabad forrnia.)

3_spargas_epres_creme_brulee.jpg

 Belecsepegtetem a nyolcad citrom levét. 

4_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Ha felforrt, beleöntöm a vízzel elkevert keményítőt. Pár másodperc alatt be is sűrűsödik.

5_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Az epret a formákba kanalazom. 

6_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Ügyelek, hogy mindegyikbe egyformán jusson.

7_spargas_epres_creme_brulee.jpg

A spárga fejeket (spárga felső egyharmada) levágom, és félreteszem. A középső harmadát felkarikázom. (Az alsó harmadára ebben a receptben nem lesz szükség.)

8_spargas_epres_creme_brulee.jpg

A spárga karikákat fazékba szórom. 

9_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Felöntöm  a tej felével.

10_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Picit megsózom, és puhára főzöm.

11_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Rúdmixerrel pürésítem.

12_spargas_epres_creme_brulee.jpg

A keveréket szitán átpasszírozom.

13_spargas_epres_creme_brulee.jpg

A spárgapürét lemérem, és annyi tejszínt öntök hozzá, hogy összesen 300 grammot mutasson a mérleg. (Nekem 120 g kellett hozzá.) Hozzáöntöm még a tej másik felét is.

14_spargas_epres_creme_brulee.jpg

 Belekerül a tojássárgája és az egész tojás.

15_spargas_epres_creme_brulee.jpg

 Beleszóróm a cukrot.

16_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Ízesítem 3 centinyi cukorban kiszárított vaníliarúddal. (Ennek gyengébb az íze mint a frissen kikapart vaníliarúdnak, azt szeretném, hogy a vanília csak a háttérben derengjen, amikor belekanalazok a kész brulée-be.

18_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Rúdmixerrel átpörgetem.

17_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Ismét leszűröm. (Így távolítom el a vaníliarúd rostjait és a tojásból belekerült jégzsinórokat.)

19_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Egy kanál segítségével, óvatosan az epres rétegre öntöm a spárgás keveréket, így nem keverednek össze.

20_spargas_epres_creme_brulee.jpg

80-90 fokos sütőben tartom 70-80 percig. A forma méretétől is függ a sütés ideje, akkor van kész, ha forrón remegős állaga van.

21_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Egy kevés cukrot elkezdek karamellizálni.

22_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Rádobom a spárgafejeket.

23_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Felöntöm a fehérborral.

24_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Picit megsózom.

25_spargas_epres_creme_brulee.jpg

1-2 perc alatt elkészülnek a díszítésre szánt spárgafejek.

26_spargas_epres_creme_brulee.jpg

 A brulée-k tetejére cukrot szórok.

27_spargas_epres_creme_brulee.jpg

 Egyenletesen eloszlatom a felületükön, a felesleget pedig leszórom.

28_spargas_epres_creme_brulee.jpg

A cukrot megkaramellizálom. (Nem volt itthon palack a gázfáklyánkhoz, így elektromos hőlégfúvóval oldottuk meg a dolgot.)

29_spargas_epres_creme_brulee.jpg

Végül a cukorréteg tetejére kerül az eper és a roppanós spárgafej.

1_spargas_epres_creme_brulee.jpg

 A kanál a cukorréteg alá hatol.

30_spargas_epres_creme_brulee.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr187451200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.