Barna sörrel sült malacoldalas fehérrépa pürével

2015. május 12. - Citrom Disznó

1_soros_malac_oldalas.jpg

Ez az a sült, ami ha akarom puccos, ha azt szeretném, akkor meg laza. Ebben a receptben egy összetettebb körettel mutatjuk meg, de kihűlve, hagymával és jófajta kenyérrel fogyasztva is kiváló, így ha valaki nem szeretne a körettel bíbelődni, annak is érdemes kipróbálni, hogy a kézműves barna sör aromái milyen különlegessé teszik az oldalast.

M.

2_soros_malac_oldalas.jpg

Hozzávalók:

1 db bőrös malacoldalas (1,2 kg)
300 g hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 dl barna sör (Szarvasi Sörmester)
őrölt kömény

bors

450 g fehérrépa
100 g tejszín
néhány csipet cukor
repceolaj

400 g lila krumpli
egy marék zöldborsó hüvelyében
3 db bébi cukkini
1 db arany cékla


Elkészítése:

A malac bőrét centinként bevagdosom.

3_soros_malac_oldalas.jpg

Sózom.

4_soros_malac_oldalas.jpg

Borsozom.

5_soros_malac_oldalas.jpgRászórom az őrölt köményt.

6_soros_malac_oldalas.jpgMiután a fokhagyma is rákerül, alaposan bedörzsölöm a fűszereket a húsba.

7_soros_malac_oldalas.jpgTepsibe teszem, aminek az alját kibéleltem a kockára vágott hagymával.

27_soros_malac_oldalas.jpgMost kerül rá a lényeg, a finom, kézműves barna sör. Alufólia alatt 140 fokon sütöm körülbelül 2 órát, ez a sütés első fázisa.

28_soros_malac_oldalas.jpg
Közben a fehérrépákat megmosom, egyesével alufólia darabokra helyezem őket. Só, egy csipet cukor és egy pici olaj kerül rájuk, majd az alufóliába csomagolva tepsibe kerülnek.

11_soros_malac_oldalas.jpg

Az arany céklával ugyanúgy járok el, mint a fehérrépával. (Nem kell meghámozni sütés előtt, nekünk egy nyers céklasaláta készítésekkor maradt meg egy fej, ezért csupasz.)

12_soros_malac_oldalas.jpgMiután a hús már egy órája sül, betolom a répát és a céklát is a sütőbe.

13_soros_malac_oldalas.jpg

Egy óra múlva tűvel ellenőrzöm a hús és a zöldségek puhaságát. A hús második sütési fázisában a tepsiről lekerül az alufólia. A húst meglocsolgatom a saját szaftjával.

9_1.jpgAz oldalas mellé rakom a lila krumplikat, és így sütöm további 40 percig. A hőfokot 190-re állítom, és a hőlégkeverést is rákapcsolom.

9_2.jpgA zöldborsót forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem.

23_soros_malac_oldalas.jpg1-2 percig főzöm.

24_soros_malac_oldalas.jpgHideg vízben lehűtöm, és tálalásig félreteszem.

25_soros_malac_oldalas.jpgAmikor az oldalas bőre szép piros, és a krumpli is megpuhult, kiveszem a tepsit a sütőből. A húst félreteszem pihentetni.

10_soros_malac_oldalas.jpgA krumplikat kiszedem egy tálba.

9_3_soros_malac_oldalas.jpgA felesleges zsírt óvatosan leöntöm a tepsiben található lé tetejéről.

15_soros_malac_oldalas.jpgA fehérrépát kicsomagolom, és egy edénybe teszem.

14.jpgRúdmixerrel pürésítem, hozzáadva a hússal sült hagymát és a szaftot.

16_soros_malac_oldalas.jpgBelepörgetem a tejszínt is. Ha szükséges, sózom.

17_soros_malac_oldalas.jpgA cukkinit felkarikázom. 

18_soros_malac_oldalas.jpg

A krumplikat félbevágom, az arany céklát pedig cikkekre.

19_soros_malac_oldalas.jpg

Egy serpenyőbe teszek egy evőkanálnyit az oldalasból kisült zsírból.

20_soros_malac_oldalas.jpgBeleteszem a zöldségeket, és megpirítom.

21_soros_malac_oldalas.jpgKözben sózom.

22_soros_malac_oldalas.jpgSzépen elhelyezem a tányéron az összetevőket, és máris kész az ünnepi fogás.

26_soros_malac_oldalas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr817450918

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.12. 17:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2015.05.13. 15:37:13

Lila krumpli és sárga cékla, ez valami photoshop?

Citrom Disznó 2015.05.13. 15:41:29

@Pierr Kardán: Dehogy. :) Időnként lehet találni ilyen érdekességeket a piacon.