Burgonyás kenyér kolbásszal és sajttal

2015. május 08. - Citrom Disznó

1_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

Ezzel a kenyérrel nem lehet melléfogni. Belül puha és ízes, kívül ropogós. Tulajdonképpen a rávalót sütöttem bele, az már csak ráadás, hogy még burgonyás is. Annyira finom önmagában is, hogy mi már nem raktunk rá semmit, egy pohár tej tökéletes volt mellé. 

M.

Hozzávalók:

300 g liszt (BL80)
150 g meghámozott burgonya
75 g + 80 g a burgonya főzővizéből
20 g élesztő
10 g vaj
10 g cukor


100 g füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál majoranna

200 g edami sajt

kevés liszt a szóráshoz

Elkészítése:

A felkockázott krumplit sós vízben megfőzöm.

5_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

Leszűröm, de a főzővizet nem öntöm ki, fel fogom használni a kenyér készítéséhez, miután kihűlt.

6_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

A krumplit villával összenyomkodom, és hagyom kihűlni.

7_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgA felkockázott füstölt kolbászt félig lepirítom.

2_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgHozzáadom a szintén kockákra vágott vöröshagymát, és készre pirítom a keveréket.

3_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgBeleszórom a majorannát, és a kenyér töltéséig félreteszem kihűlni.

4_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgElkészítem a kovászt. Az élesztőt, a cukrot és 75 g langyos főzővizet elkeverek annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen a keverék. A tetejét megszórom pici liszttel, és a duplájára kelesztem.

9_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgÖsszeállítom a kenyér tésztáját. A kovász készítése után megmaradt lisztet, a kihűlt, összetört burgonyát, a vajat és a kovászt összegyúrom. A krumpli főzővizét fokozatosan öntöm hozzá. Lehet, hogy picit kevesebb, vagy több kell bele, nekem 80 grammot vett fel. Ez függ a liszttől és a krumplitól is. A sót is hozzáadom, de csak kóstolás után, hisz a krumpli főzővizét is sóztam. 

10_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgA burgonyás tészta lágyabb, picit ragadósabb, mint a sima kenyértészta.

11_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

A tészta alá és a tetejére is szórok egy pici lisztet, és letakarva a duplájára kelesztem.

12_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgHa megkelt, liszttel meghintett deszkán 1 centi vastagra nyújtom.

14_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgRáteszem a hagymás, kolbászos keveréket, és a sajtkockákat is egyenletesen elosztom rajta. 

15_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

Feltekerem.

16_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

Szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem. Elrendezem a képen látható módon, mintha tekercset formáznék belőle, de a külső végét középre behajtom.

17_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpgA tetejét vízzel lespriccelem, és hagyom kelni körülbelül fél órát.

18_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg230 fokos sütőben sütöm 15 percig, majd 200 fokon további 20-30 percig. Amikor már alul felül szép színt kapott, és megütögetve kong, maximumra állítom a hőfokot, ez a mi sütőnkön 275 fok, és további 5 percig sütöm, hogy finom, ropogós kérge legyen, de figyelem, hogy nehogy megégjen. Rácson kihűtöttem volna,

19_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

ha még langyosan nem kezdtük volna el enni.

20_kolbis_sajtos_burgonyas_kenyer.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr627440812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.