Vörösboros marhacomb

2015. május 04. - Citrom Disznó

1_vorosboros_marha.jpg

Ezt a receptet még édesanyámtól tanultam, igazi családi recept. A köret is mindig ugyanez volt a tányéron, amikor készítette. A hús elomló, a krumplipüré krémes, a sült hagyma ropogós, ahogy kell. A redukálódott mártás komplex, savanykás ízvilágával kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Egy születésnapi ebéd fő fogásaként készítettük el legutóbb, és a "csirkemell generáció" jeles képviselői sem hagytak meg egy falatot sem belőle.

W.

Hozzávalók:

1,5 kg marhacomb
100 g füstölt szalonna
6 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1/8 közepes zellergumó
1,5 l száraz vörösbor
1 teáskanálnyi zsír (Kacsazsírt használtunk.)
100 g paradicsompüré
1 teáskanál őrölt babér

bors

Elkészítése:

Az apró kockára vágott szalonnát kipirítom.

2_1_vorosboros_marha.jpg

 Ráteszem a kockára vágott hagymát, és aranybarnára pirítom.

2_2_vorosboros_marha.jpg

 A marhacombot 7x5 centis darabokra vágom.

3_vorosboros_marha.jpg

Egy serpenyőben kevés zsírt hevítek. 

4_vorosboros_marha.jpg

Ha kellőképpen felmelegedett, elősütöm a húsdarabokat. Erős tűzön dolgozom, ne párolódjanak át, csak egy pörzskérget sütök rájuk. Eközben enyhén sózom a húsdarabokat.

5_vorosboros_marha.jpg

Tekerek rájuk borsot is.

6_vorosboros_marha.jpg

A lekérgezett darabokat egy tálba szedem. A serpenyőt, amiben dolgoztam félreteszem.

7_vorosboros_marha.jpg

Lereszelem a zöldségeket.

8_vorosboros_marha.jpg

A húsok sütésére használt serpenyőben lepirítom azokat.

9_vorosboros_marha.jpg

A vörösborból elforralom az alkoholt.

10_vorosboros_marha.jpg

A lepirított zöldségeket felöntöm egy kis vörösborral.

11_vorosboros_marha.jpg

A hagymás részbe beleteszem a paradicsompürét.

12_vorosboros_marha.jpg

Belekerül az őrölt babér is. 

13_vorosboros_marha.jpg

Enyhén lepirítom.

14_vorosboros_marha.jpg

Beleteszem a zöldséges részt. 

15_vorosboros_marha.jpg

Ráteszem a húsdarabokat.

16_vorosboros_marha.jpg

Felöntöm a forralt vörösborral.

17_vorosboros_marha.jpg

A lehető leglassabban főzöm 4-6 órán keresztül, a marha életkorától és tartási módjától is függ majd a főzési idő. Ha kellően puhának érzem a húsokat, kiszedem őket a szaftból egy tálra, és folpackal letakarom. A fazékban maradt szaftot rúdmixerrel egyneműsítem.

18_vorosboros_marha.jpg

 Vajjal, tejjel, kevés tejföllel lágy krumplipürét készítek.

1_krumplipure.jpg

 A barna csiperkét vajon, sóval, pici borssal lepirítom.

1_gomba.jpg

Lyoni hagymát készítek.

1_lyoni_hagyma.jpg

Nincs más hátra, mint a tálalás. 

2_vorosboros_marha.jpg

Szándékomban áll egy másik alkalommal kicsit korszerűsített változatban elkészíteni marhapofából vagy szegyből.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromdiszno.blog.hu/api/trackback/id/tr287390154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luka Levente 2015.10.09. 18:44:42

ISTENI !!!! Kéremszépen, azt kell mondjam, hogy kiváló a recept. Elkészítettem, s nem tudtam betelni vele !!! Mennyei !!!! Köszönöm szépen a receptet. Én amúgy megrögzött húsevő vagyok, a húst hússal fogyasztom. Sok receptet kipróbáltam de ekkora sikere egynek sem volt.... Ki fogom próbálni disznó combbal is, biztosan azzal is nagyon finom lesz, s nem kell annyit főzni.

Citrom Disznó 2015.10.12. 08:40:42

@Luka Levente: Nagyon örülünk, hogy ízlett. Nálunk is mindig nagy sikere van. :)